| Autor |
III Sobór Laterański. |
Sykstus I
Super Administrator

Post�w: 181
Data rejestracji: 17.12.08 |
| Dodane dnia 28-05-2009 17:49 |
|
|
Czcigodni Bracia w Chrystusie !
Zwołano III Sobór Laterański, którego celem jest rozwiązanie bieżących spraw ewangelizacji oraz dogmatyki kościelnej, które jakże ważne są dla naszej chwalebnej misji w v-świecie. Poniżej przedstawiam ramowy plan obrad soborowych.
1. Uchwalenie nowego Kodeksu Prawa Kanoniczego. 2. Powołanie instytucji do spraw ewangelizacji i diecezji. 3. Powołanie prymasów i biskupów pomocniczych. 4. Utrwalenie oraz ustalenie zasad, tradycji, oraz rytu kościoła.
Kolejność powyższych punktów soborowych jest dowolna. Na legatów soboru wyznaczam kardynała Lorenzo de Medici oraz kardynała Marco de Zepp.
Z błogosławieństwem Bożym (-) Sykstus I
(-) Sanctitas Vestra Sixtus I \r\nAnnuario Pontificio,\r\nServus Servorum Dei,\r\nPrinceps sui iuris civitatis Rotriae,\r\nSummus Pontifex Ecclesiae Universalis,\r\nPrimas Rotriae, Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc |
|
| Autor |
RE: III Sobór Laterański. |
kard Lorenzo de Medici
Administrator

Post�w: 193
Data rejestracji: 22.12.08 |
| Dodane dnia 28-05-2009 19:11 |
|
|
Wasza Świątobliwość, Czcigodni Bracia ! Odnośnie do punktu 2 stwierdzam, iż należy przywrócić urząd Kongregacji Świętego Oficjum, która stricte będzie zajmowała się sprawami religii, dogmatyki, ewangelizacji oraz czuwała nad jednością kościoła. Kongregacja winna ścigać gnuśnych kleryków i zwalczać herezję na łonie kościoła. Święte Oficjum powinno wypracować system kar np.za brak działań ewangelizacyjnych nakładać kary na kleryków ( po trzech czterech upomnieniach degradować niekompetentnych duchownych) wiem, że sam na siebie ukręcę bat no ale cóż, należy wprowadzić dyscyplinę. Idąc dalej odnośnie do punktu 4 wprowadził bym bulę utwierdzająca nazewnictwo Kościoła Rotryjsko-Katolickiego, obowiązek v-celibatu a także podtrzymanie Buli Dictatus patriarchae.
(-) kard Lorenzo de Medici
Edytowane przez kard Lorenzo de Medici dnia 28-05-2009 19:13 |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

Post�w: 744
| Dodane dnia 28-05-2009 22:15 |
|
|
Co do punktu 2 - zgadzam się z Bratem Lorenzo. Co do 4 także.
Natomiast w sprawie Kodeksu Prawa Kanonicznego przypominam tylko, że należałoby tam umieścić formuły święceń, udzielenia małżeństwa, koronacji itp.
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
kard Lorenzo de Medici
Administrator

| Dodane dnia 28-05-2009 22:37 |
|
|
Zgadzam się z kard. de Zepp ale przypominam również, że Prawo Kanoniczne musi być zgodne z Bullą Węgielną no i musimy załatwić dobrego prawnika, który napisze ów Kodeks.
(-) kard Lorenzo de Medici |
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

Post�w: 394
Data rejestracji: 19.12.08 |
| Dodane dnia 29-05-2009 10:56 |
|
|
|
A biskupów pomocniczych nie możemy chyba powołać bo nie ma biskupa tylko ja jestem Arcybiskupem |
|
| Autor |
Sykstus I
Super Administrator

| Dodane dnia 31-05-2009 17:18 |
|
|
Fakt, faktem mamy trochę pomieszane w tej naszej hierarchii, czy Bracia mają jeszcze jakieś propozycje?
(-) Sanctitas Vestra Sixtus I \r\nAnnuario Pontificio,\r\nServus Servorum Dei,\r\nPrinceps sui iuris civitatis Rotriae,\r\nSummus Pontifex Ecclesiae Universalis,\r\nPrimas Rotriae, Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc |
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

| Dodane dnia 31-05-2009 17:39 |
|
|
|
Ja nie mam żadnych |
|
| Autor |
Sykstus I
Super Administrator

| Dodane dnia 31-05-2009 21:08 |
|
|
No to mamy pierwsze postanowienie, ponowne powołanie Kongregacji Świętego Oficjum.
|
| Autor |
kard Lorenzo de Medici
Administrator

| Dodane dnia 03-06-2009 10:54 |
|
|
Więc chyba pora zamknąć Sobór. Wielka szkoda, że zabrakło Brata Victora ostatnie czasy pojawia się coraz rzadziej, może już się znudził Stolicą Apostolską? Czyżby stara gwardia umierała właśnie w takiej chwili gdy najbardziej jest potrzebna?
|
| Autor |
Sykstus I
Super Administrator

| Dodane dnia 03-06-2009 11:40 |
|
|
Drodzy Bracia! Mi jest również przykro ale co poradzę musimy działać. Więc jak na razie trzeba wydać bulę lub brew powołującą Kongregacje Św. Oficjum następne na nowo powołać prymasów ( Zaznaczam, że godność kardynała to jedynie tytuł honorowy nic po za tym. Dlatego podkreślam, że kardynał jeśli jest duchownym musi piastować godności kościelne, kanonicze - biskup, duchowny, misjonarz) no na końcu zabrać się za Kodeks Prawa Kanonicznego.
|
| Autor |
Arcybiskup Pietro Mancini
U�ytkownik
Post�w: 242
Data rejestracji: 27.01.09 |
| Dodane dnia 03-06-2009 15:30 |
|
|
Proponuję powołać komisję, która się zajmie się nowym kodeksem. Dzięki temu będziemy mogli stworzyć lepszy kodeks.
(-) Arcybiskup Pietro Mancini |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

| Dodane dnia 03-06-2009 20:15 |
|
|
W wakacje czas mi wróci Obecnie mam dużo na głowie, jak i nasz Umiłowany Ojciec.
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
ks prof Victorjos kard de Zepp
U�ytkownik

Post�w: 514
Miejscowo��: Rotria
Data rejestracji: 18.12.08 |
| Dodane dnia 05-06-2009 05:34 |
|
|
Wasza Świątobliwość, Przewielebny Soborze,
Znają Bracia moje nastawienie ws. obecnych zmian, więc nie będę się na ten temat rozpisywał. Ale proszę Przewielebny Sobór o rozpatrzenie mojej propozycji.
Państwo Kościelne Rotria przestanie istnieć. Ziemie przez nie zajmowane staną się Ziemiami Rotryjskimi (Dobrami Patriarszymi). Polityczność w Rotrii przestaje istnieć - znikamy z areny międzynarodowej. Stajemy się tylko i wyłącznie Kościołem, mającym na celu ewangelizację i chrystjanizację. Kościół zarządzany byłby przez Patriarchę, Sobór itd. Dobra Patriarsze będą pod wyłącznym zarządem Patriarchy jako jego prywatną własnością.
Co Bracia na to? Jeżeli są jakieś pytania, proszę pisać.
NA URLOPIE. WRACA POD KONIEC SIERPNIA.\r\n\r\n \r\nJego Wysokość i Eminencja, Victorjos Paulosigos de Zepp, Królestwa Surmeńskiego Książę, Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał, Królewskiej Akademii Nauk prawa profesor, Uniwersytetu Rotryjskiego teologii magister |
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

| Dodane dnia 05-06-2009 10:55 |
|
|
Mi się ten pomysł niezbyt podoba .Ja myślę coś nawet do tego podobnego ale w innej formie ,zerwać traktat z KE i z nikim takich traktatów nie podpisywać .Przez dużo staciliśmy bo postrzegają nas jako kościół jednego państwa . Jak napisałem w artykule w ,,Nowej Myśli" nasz autorytet spada ,wiem co może je podnieść .Nazwiska ,oczywiście nie moje tylko np. JŚ ,Kard. de Medici,Kardynałów de Zeppów i Kard Rambazi .Bracia wasze nazwiska mogą podtrzymać Rotrię w tych trudnych czasach i te nazwiska powinny grzmieć np. w OPM
Edytowane przez Abp Tomasz du vallon SJ dnia 05-06-2009 15:53 |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

| Dodane dnia 05-06-2009 18:07 |
|
|
Czuję się mile doceniony zdaniem Brata Tomasza i decenieniem przez niego także mojego nazwiska. Ja nie mam zdania na ten temat - z jednej strony, Państwo Kościelne to piękna tradycja, z drugiej jednak dawno już myślałem nad tym, czy nie powinna Rotria być jedynie Kościołem. Tutaj powierzam kwestię zdaniu Braci.
|
| Autor |
Percip
U�ytkownik
Post�w: 301
Data rejestracji: 20.12.08 |
| Dodane dnia 05-06-2009 18:33 |
|
|
Też zastanawiałem się, czy Rotria nie powinna być jedynie kościołem, ale ja stwierdzam, że nie warto doprowadzać do tego. Całymi siłami budowaliśmy nową Rotrię, a teraz mamy się poddać? Mamy zostać jedynie kościołem? Nie, moim zdaniem Rotria powinna być nadal w formie państwa - kościoła. Nasz autorytet spada, ale przecież możemy przywrócić czasy świetności, jakie panowały dawniej.
Dobrze pewnie to bracia pamiętają. Wiadomo, że same reformy prawne nic nie dadzą bo trzeba tu jeszcze jednej rzeczy - naszej aktywności.
Wybory do Konsylium ciągną się tygodniami i jak widać żadne reformy nic nie pomagają - to jeden z przykładów, że sama reforma nic nie da.
Co do unii z Królestwem Elderlandu - nie należy rezygnować z niej, moim zdaniem trzeba spotkać się z władzami KE i omówić tą współpracę, unię jeszcze raz.
Trzeba też ożywić stosunki z KE, a nie czekać na System Gospodarczy. Ja jestem jeszcze ciekawy pewnej rzeczy, co z nową stroną internetową Rotrii?
http://www.elderland.cal.pl/rotria/index.php?id=glowna
Wiem, że brat Marco już kiedyś o niej wspomniał, ale co dalej? Ja się osobiście zgłaszam do pomocy.
Edytowane przez Percip dnia 05-06-2009 18:45 |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

| Dodane dnia 05-06-2009 21:11 |
|
|
Ukończę ją, prawdopodobnie przed wakacjami. Proszę o zrozumienie, mam bardzo napięty harmonogram (powiedział gimnazjalista ). Taka jest prawda, teraz przez trzy dni (poniedziałek-środa) mnie nie będzie, potem komers, który organizuję - ale stronę dokończę i zwiększą swoją aktywnośc - najpóźniej na poczatku lipca, po koloniach.
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

| Dodane dnia 05-06-2009 21:24 |
|
|
|
Gdyby trzeba było jakieś materiały napisać,mogę pomóc |
|
| Autor |
kard Lorenzo de Medici
Administrator

| Dodane dnia 05-06-2009 23:50 |
|
|
J sądzę, że nie powinniśmy rezygnować z naszej państwowości, popieram Brata Percipe włożyliśmy wiele sił w odbudowę Stolicy Apostolskiej. Niezliczone wyrzeczenia i starania aby państwa typu Sarmacja i Scholandia nas uznały, a teraz co mamy to wszystko zaprzepaścić. Ja stawiam na wyższość kościoła nad państwem po to organizujemy owe sobory aby zmieniać i kształtować nasz cudowny i jedyny w swym rodzaju kraj. Warownym Grodem jest nasz Bóg on twierdzą nam i zbroją, wybawi nas ze wszelkich trwóg co nas tu niepokoją. Boże zachowaj Rotię, Boże zachowaj Patriarchę!!!! Tymi słowami zakończę mą mowę.
|
| Autor |
Percip
U�ytkownik
Post�w: 301
Data rejestracji: 20.12.08 |
| Dodane dnia 06-06-2009 08:48 |
|
|
|
Ukończę ją, prawdopodobnie przed wakacjami.
Chętnie pomogę, ale to już brat zadecyduje 
Edytowane przez Percip dnia 06-06-2009 08:49 |
|