| Autor |
Kazanie o Kościele |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

Post�w: 394
Data rejestracji: 19.12.08 |
| Dodane dnia 26-06-2009 20:03 |
|
|
Patrząc ogólnie na v-świat zdaje się ,że wszystko jest poprawnie ,ba można nawet powiedzieć ,że jest dobrze ale nie łudźmy się .V-świat to chorągiew jazdy ,niby idzie w dym w bitwie ,mało strat itp. ale tutaj ktoś jest ranny ,tu ma ktoś zdechłego konia ,rotmistrz ma złamaną szable ,porucznki nie ma oka i setki innych problemów .Tak samo jest w v-świecie dlatego my Kapłani Kościoła Katolickiego jesteśmy jak lekarze którzy muszą te wszystkie bóle i zło wyleczyć. Cały czas oskarża się kościół o nic nie robienie , ale jak można coś robić gdy pacjent lekarza nie chce przyjąć ? Wiele jest konfliktów w świecie ale niewiele możemy zażegnać ,a to czemu ? Bo nie chcą księży którzy miłują pokój . A te wszystkie konflikty nie są grosza warte, większąść to sprawa granic albo tego ,że jeden obywatel przeszedł do drugiego państwa .I po to trzeba zaczynać wojny ? Nie ,mości panowie. Bo jak powiedział znany polityk wojna wymaga ofiar .Nie warto się o takie pierdoły (bo trzeba powiedzieć pierdoły nic więcej ) kłócić bo to nie przyniesie nikomu wielkiej chwały . Dlatego my kapłani musimy działać ,zawsze mówiliśmy przyciszonym głosem ale koniec z tego ,za cicho mówimy Bracia bo nas nie słyszą ! Musimy mieć wielki donośny głos by na wszystkich dworach królewskich,książęcych,cesarskich słyszeli nasz głos pokoju .Może to i dziwne porównanie i dość śmieszne ale musimy być jak rycerze Jedi którzy utrzymują spokój w galaktyce ,my też jako księża nie możemy martwić się o małą aktywność obywateli w naszym państwie tylko o to ,że to państwo upada,to ma kryzys,że te państwa rozpoczynają wojne to nasze zadania domowe które musimy wykonać . Nazbyt ufaliśmy swojemy prestiżowi i autorytetowi w v-świecie i teraz widać tego skutki . Więc kończąc to moje kazanie chciałbym by za miesiąc ,gdy rozpoczynałaby się jakakolwiek kłótnia my kapłani od razu będziemy interweniować nosiąc krzyż i gałązke pokojową |
|
| Autor |
RE: Kazanie o Kościele |
juan samir
U�ytkownik
Post�w: 16
Data rejestracji: 30.04.09 |
| Dodane dnia 28-06-2009 13:35 |
|
|
|
Czyżby Ekscelencja chciał rozpocząć misje pokojowe? Gdzież widać konflikty, w których mielibyście się angażować? |
|
| Autor |
Baron Staropodlaski
U�ytkownik
Post�w: 9
Data rejestracji: 10.06.09 |
| Dodane dnia 28-06-2009 22:37 |
|
|
|
Ależ z całym szacunkiem dla Pana magistra (sic! na podstawie jakiej akredytacji) wy NIE MOŻECIE SIEBIE NAZYWAĆ KAPŁANAMI. jaki jest wasz szacunek do realnych ksiezy? nie rozpocyznam nowej wojny, ale strasznie mnie kole takie stwierdzenie... |
|
| Autor |
kard Lorenzo de Medici
Administrator

Post�w: 193
Data rejestracji: 22.12.08 |
| Dodane dnia 29-06-2009 03:00 |
|
|
Wasza Ekscelencjo! Chciałbym podkreślić, iż jesteśmy v-kapłanami i taka jest istota Państwa Kościelnego Rotria. Jeśli chodzi o szacunek do realnych kapłanów w mej osobie jest jak bardzo duży z uwagi na to, że w rodzinie posiadam katolickiego kapłana (mego wuja). Bolą mnie stwierdzenia, które podważają mą niezachwianą wiarę w Kościół Rzymski dlatego, też śmiem twierdzić, że historię kościoła jego obrządek i tradycję znam lepiej niż niejeden laicki mieszkaniec v-świata. W razie jakikolwiek pytań lub chęci poznania mej znajomości kościoła i wiedzy teologicznej proszę o kontakt. Oto mój numer GG: 12309404
(-) kard Lorenzo de Medici
Edytowane przez kard Lorenzo de Medici dnia 29-06-2009 03:04 |
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

| Dodane dnia 30-06-2009 14:55 |
|
|
|
Mamy wielki szacunek dla realnych księży. A tak po prawdzie jestem doktorem.Jakbyśmy nie byli kapłanami nie było by Rotrii |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

Post�w: 744
Data rejestracji: 17.12.08 |
| Dodane dnia 08-07-2009 11:23 |
|
|
A wieć jakim prawem Książę Sarmacji używa swego tytułu? Cóż zrobił takiego, że nań zasłużył? Jakim prawem przypisuje sobie posiadanie szlachetnej krwi?
To samo można powiedzieć, oczywiście, o każdym innym włądcy w v-świecie. To jest zabawa i o tym musimy pamiętać!
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
Baron Staropodlaski
U�ytkownik
| Dodane dnia 08-07-2009 18:41 |
|
|
|
Czyli pozwalacie sobie przyrownywac władzę świecka do kościelnej. Taka jest istota kościoła..... Źle swoją rolę pojmujecie.... |
|
| Autor |
Klotard Francesco del Giudice
U�ytkownik

Post�w: 81
Data rejestracji: 03.05.09 |
| Dodane dnia 08-07-2009 22:01 |
|
|
Panie Baronie Staropodlaski proszę mi powiedzieć jedno, po co te wszystkie oskarżenia, prowokacje, tyle niepotrzebnych słów. Ku czemu wszystkiemu to ma służyć. Bo ja naprawdę przestaję Pana rozumieć
Sekretarz Kurii Patriarszej\r\n\r\n\r\n"Najgorszy jest widok amputowanego ducha... nie zastąpi go żadna proteza."\r\n\r\n"Bez wiary potykamy się o źdźbło słomy, z wiarą przenosimy góry." |
|
| Autor |
Baron Staropodlaski
U�ytkownik
| Dodane dnia 09-07-2009 20:14 |
|
|
|
Ponieważ realnie jestem praktykujacym katolikiem i nie podoba mi sie taka szopka. Jezecie chcecie tworzyc ta mikronacje, przyznam bardzo specyficzna, ta skupcie sie wylacznie na niej, bo wasze tytuly nie maja obecnie prestizu, Kazdy z nich winien byc nagroda, powinien byc uniwersalny i niesc za soba konkretne obowiazki. |
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

| Dodane dnia 09-07-2009 20:42 |
|
|
Proszę Pana nie jest Pan od reformowania kościoła z całym szacunkiem Rotria dawno już istnieje bez pańskich pomysłów.
Książę Arcybiskup Tomasz du Vallon\r\nNastępca tronu Skarlandzkiego \r\nPremier \r\nMinister MON i MSZ\r\nDoktor Teologii |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

Post�w: 744
Data rejestracji: 17.12.08 |
| Dodane dnia 09-07-2009 21:53 |
|
|
Dziękujemy za dobrą radę, ale śmiem twierdzić, że tytuły nigdy nie zdobędą prestiżu jeżeli Rotria będzie pod ciągłym obstrzałem
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|