| Autor |
Kazanie na Niedzielę Wielkanocną. |
Percian de Wega
U�ytkownik
Post�w: 97
Data rejestracji: 04.04.09 |
| Dodane dnia 12-04-2009 14:41 |
|
|
Ojcze Sykstusie Czcigodni Kardynałowie Umiłowani Biskupowie słowem... Bracia!
Publikuję moje pierwsze kazanie. Czekam zatem na jakieś uwagi, być może krytyczne słowo. Każdą pomocną wskazówkę wezmę pod uwagę przy pisaniu kolejnego kazania. Tymczasem opublikuje je w Neverweldzie.
Bracia i Siostry
Dz 10,34a. 37-43 Wtedy Piotr przemówił w dłuższym wywodzie: Wiecie, co się działo w całej Judei, począwszy od Galilei, po chrzcie, który głosił Jan. Znacie sprawę Jezusa z Nazaretu, którego Bóg namaścił Duchem Świętym i mocą. Dlatego że Bóg był z Nim, przeszedł On dobrze czyniąc i uzdrawiając wszystkich, którzy byli pod władzą diabła. A my jesteśmy świadkami wszystkiego, co zdziałał w ziemi żydowskiej i w Jerozolimie. Jego to zabili, zawiesiwszy na drzewie. Bóg wskrzesił Go trzeciego dnia i pozwolił Mu ukazać się nie całemu ludowi, ale nam, wybranym uprzednio przez Boga na świadków, którzyśmy z Nim jedli i pili po Jego zmartwychwstaniu. On nam rozkazał ogłosić ludowi i dać świadectwo, że Bóg ustanowił Go sędzią żywych i umarłych. Wszyscy prorocy świadczą o tym, że każdy, kto w Niego wierzy, przez Jego imię otrzymuje odpuszczenie grzechów.
1 Kor 5,6b-8 Wcale nie macie się czym chlubić! Czyż nie wiecie, że odrobina kwasu całe ciasto zakwasza? Wyrzućcie więc stary kwas, abyście się stali nowym ciastem, jako że przaśni jesteście. Chrystus bowiem został złożony w ofierze jako nasza Pascha. Tak przeto odprawiajmy święto nasze, nie przy użyciu starego kwasu, kwasu złości i przewrotności, lecz - przaśnego chleba czystości i prawdy.
Dzisiaj jest Niedziela Wielkanocna pod czas, której to cieszymy się razem z Apostołami ze z martwych powstania Jezusa Chrystusa. Razem z Chrystusem powstała nadzieja, która zbawi nas- pokornych uczniów jego nauki. On pozwolił nam zobaczyć i uwierzyć w to, że zmartwychwstał. A co nam daje Bóg w tym jednym tylko darze, jakim jest uwierzenie w Jego potęgę i majestat, zbawczą siłę? Daje nam wszystkim to, o co każdy z nas powinien zabiegać- odpuszczenie naszych grzechów, a właśnie przez to otrzymujemy mandat do wstąpienia do Królestwa Bożego. Wiara jest podstawową rzeczą, nie tylko w codziennej religijności każdego człowieka, ale także w Naszym codziennym życiu. Bez wiary, bez zaufania innym ludziom nic nie osiągniemy. Sami nie jesteśmy w stanie nic zrobić. Tylko zaufanie Nas wyzwoli z macek i kłączy tego nieznośnego uczucia, jakim jest bezradność. Nikt w pojedynkę nigdy niczego nie dokonał. My, więc musimy ufać innym ludziom, bo w zaufaniu ujawnia się ta wielka moc, łącząca nie tylko człowiek z człowiekiem, ale także człowieka z Panem Bogiem -Jezusem Chrystusem, bo zaufanie nas często ratuje, wyzwala i zbawia ode złego.
Także razem z Zmartwychwstaniem Pańskim my musimy się odnowić, jak zostało powiedziane w pierwszym Liście do Koryntian. Odrzućmy, zatem ten stary kwas, który powoduje, że jesteśmy zakwaszeni, a zarazem zgnili złem tego świata. Morderstwami, gwałtami, oszczerstwamir30; Powtarzam Wam: odrzućmy to! Odrzućmy ten kwas! Stańmy się na nowo przaśnym ciastem. Niech Chrystus nawilży Nas czystością, prawdą i miłością, abyśmy mogli z godnością i chwałą oglądać oblicze Chrystusa i świadczyć o Jego dobroci i miłości.
Amen.
Infułat Percian de Wega-Starck, Protonotariusz Apostolski\r\n\r\nRektor Generalny v-Zakonu księży Pallotynów |
|
| Autor |
RE: Kazanie na Niedzielę Wielkanocną. |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

Post�w: 744
Data rejestracji: 17.12.08 |
| Dodane dnia 12-04-2009 14:46 |
|
|
Bóg zapłać.
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
Sykstus I
Super Administrator

Post�w: 181
| Dodane dnia 12-04-2009 15:00 |
|
|
Bóg zapłać synu!
Drodzy Bracia dzisiejszy dzień jest dniem radosnym, dlatego radujmy się wszyscy "Jezus Chrystus zmartwychwstał" Chwała Bogu na wysokościach!!!
(-) Sanctitas Vestra Sixtus I \r\nAnnuario Pontificio,\r\nServus Servorum Dei,\r\nPrinceps sui iuris civitatis Rotriae,\r\nSummus Pontifex Ecclesiae Universalis,\r\nPrimas Rotriae, Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

| Dodane dnia 12-04-2009 15:08 |
|
|
Jego Świątobliwość ma rację, dzień dzisiejszy winien być dniem wielkiej radości. Wszak świętujemy największe zwycięstwo naszego Pana i Zbawiciela!
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
Percian de Wega
U�ytkownik
| Dodane dnia 12-04-2009 15:51 |
|
|
Wasza Świątobliwość, Wasza Eminencjo.
Albo mi się wydaje, albo nie ma kazań na Triduum Paschalne i na dzisiejszą Niedzielę wg. Kalendarza Kazań.
Infułat Percian de Wega-Starck, Protonotariusz Apostolski\r\n\r\nRektor Generalny v-Zakonu księży Pallotynów |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

| Dodane dnia 12-04-2009 17:44 |
|
|
Brat Marcin odszedł. Brat Pietro nieaktywny ostatnio.
|
| Autor |
August IV
U�ytkownik

Post�w: 62
Miejscowo��: Warszawa/Wilno
Data rejestracji: 18.12.08 |
| Dodane dnia 12-04-2009 18:22 |
|
|
A ja mam małą ciekawostkę dotyczącą zmartchwystania Chrystusa. Koran, święta księga Islamu mówi, że Chrystus wcale nie został ukrzyżowany, gdyż Bóg tak Go umiłował, że ukrzyżowano Judasza (niektórzy twierdzą, że Szymona z Cyreny). Osobiście wolę wierzyć Biblii z drugiej strony, Chrystus ukrzyżowany, czy też nie, nie zmienia to pokojowego przesłania naszego Zbawiciele.
(-) JKM August IV\r\nKról wirtualnego Królestwa Polskiego\r\nWielki Książę Litwy\r\nKsiążę Prus |
|
| Autor |
Arcybiskup Pietro Mancini
U�ytkownik
Post�w: 242
Data rejestracji: 27.01.09 |
| Dodane dnia 12-04-2009 19:40 |
|
|
Przepraszam najmocniej braci, ale nie zdążyłem napisać rozważania na Triduum. Jestem ministrantem w katedrze, więc miałem dużo roboty. Poza tym szkoła, szkoła i jeszcze raz szkoła. Jeszcze raz przebraszam i proszę o wybaczenie.
(-) Arcybiskup Pietro Mancini |
|
| Autor |
Percian de Wega
U�ytkownik
| Dodane dnia 12-04-2009 20:00 |
|
|
Nic się nie stało, ja tak przynajmniej uważam. Jednak gdyby Brat następnym razem się zadeklarował , a nie mógł z jakichś przyczyn napisać kazania proszę mnie poinformować. Sam chętnie napiszę. 
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

| Dodane dnia 12-04-2009 23:50 |
|
|
OK, Bracie, to chyba nic poważnego 
|
| Autor |
ks prof Victorjos kard de Zepp
Moderator

Post�w: 514
Miejscowo��: Rotria
| Dodane dnia 13-04-2009 00:44 |
|
|
Bóg zapłać za kazanie.
Bardzo interesujące co Brat Król powiedział. Ale gdyby Chrystus nie zmartwychwstał, wszyscy znaleźlibyśmy się w piekle.
NA URLOPIE. WRACA POD KONIEC SIERPNIA.\r\n\r\n \r\nJego Wysokość i Eminencja, Victorjos Paulosigos de Zepp, Królestwa Surmeńskiego Książę, Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał, Królewskiej Akademii Nauk prawa profesor, Uniwersytetu Rotryjskiego teologii magister
Edytowane przez ks prof Victorjos kard de Zepp dnia 17-04-2009 02:51 |
|
| Autor |
August IV
U�ytkownik

Post�w: 62
Miejscowo��: Warszawa/Wilno
| Dodane dnia 13-04-2009 06:47 |
|
|
Słowa proroka Mahometa i sam Koran są bardzo ciekawe (sam go nie czytałem, lecz tylko małe fragemnty), według mnie najwazniejsze w Chrystusie jest Jego przekaz na temat miłosierdzia i drugiego człowieka, reszty dowiemy się po śmierci 
(-) JKM August IV\r\nKról wirtualnego Królestwa Polskiego\r\nWielki Książę Litwy\r\nKsiążę Prus |
|