| Autor |
Świadkowie Jehowy |
kard Lorenzo de Medici
Administrator

Post�w: 193
Data rejestracji: 22.12.08 |
| Dodane dnia 10-03-2009 09:19 |
|
|
Czcigodni Bracia!
Pozwolę sobie poruszyć kwestie Świadków Jehowy lub inaczej Chrześcijańskiego Zboru Świadków Jehowy, oficjalna nazwa prawna w Polsce: Strażnica - Towarzystwo Biblijne i Traktatowe - Zarejestrowany Związek Wyznania Świadków Jehowy). Wyznanie to głosi że jedynym Bogiem jest Jehowa i oczekują na Armagedon. Owy ruch religijny powstał w 1872 r. w Pensylwanii (USA) jego założycielem był niejaki Charles Taze Russell. Prawdo podobnie każdy z nas spotkał się ze Świadkami Jehowy co wzbudziło niejednokrotnie nasze zniesmaczenie lub mieszane uczucia. Osobiście zachęcam do zapoznania się tą tematyką i prawdami wiary owego wyznania lub sekty. Zachęcam wszystkich Braci do zabrania głosu.
(-) kard Lorenzo de Medici |
|
| Autor |
RE: Świadkowie Jehowy |
Percip
U�ytkownik
Post�w: 301
Data rejestracji: 20.12.08 |
| Dodane dnia 10-03-2009 15:57 |
|
|
|
Prawdo podobnie każdy z nas spotkał się ze Świadkami Jehowy co wzbudziło niejednokrotnie nasze zniesmaczenie lub mieszane uczucia.
Tak wiele razy spotkałem Świadka Jehowy, mam nawet znajomych, którzy to wyznają. Wiele razy dyskutowałem ze swoimi znajomymi na temat ich wiary i nigdy nie było żadnego kompromisu, zawsze każdy trzymał swoją stronę.
Świadkowie chodzą ze swoimi gazetkami "Strażnica", zaczepiają (namawiają) chcą uskutecznić rozmowę na jakiś temat.
(to chyba jest najbardziej dla nas zniesmaczeniem)
Jak mówią chcą naśladować apostołów, którzy głosili Słowo Boże.
Edytowane przez Percip dnia 10-03-2009 17:28 |
|
| Autor |
Rudolf Habsburg
U�ytkownik

Post�w: 18
Data rejestracji: 04.03.09 |
| Dodane dnia 10-03-2009 20:54 |
|
|
Ja znam ludzi, świadków Jehowy, czytałem również prace i książki na temat ich społeczności. Cóż, wzbudziły we mnie te informacje mieszane uczucia, z wieloma sprawami nie zgadzam się, jak np. w 1914 roku nastąpił, lub miał miejsce początek końca świata, lub że powstanie nowy świat na Ziemi, w którym żyli by tylko ludzie bez żadnego grzechu, reszta pomarła by na zawsze. Choć zastanawiając się głęboko i gdyby rozważać te wszystkie za i przeciw, to mają trochę racji, bo może Pan Bóg daje nam przestrogi, że naszą całą rasę ludzką mogą unicestwić katastrofy naturalne i wojny, a sami w większości mamy trafić do piekła po śmierci i sądzie ostatecznym? Sam gdzieś przeczytałem, że do Nieba ma trafić mała garstka mieszkańców Ziemi. Trochę mnie to przeraża, a obawy przepełniają moje myśli i słowa. Muszę się przyznać, że mam ostatnio problemy z relacją między mną a Bogiem. Postanowiłem to zmienić, lecz jakoś nie mogę. Boję się i po części wstydzę iść do konfesjonału, wyznać swoje grzechy i odejść w spokoju odprawić pokutę. Spróbuję się przełamać, ale nie wiem, czy się to uda. Życzcie mi szczęścia.
\r\n---Seinige Kaiserlich und Königlicher Reichshöhe Erzherzog Rudolf Carl Franz von Habsburg-Lathringen ---\r\n \r\nBisheriger Kardinal der Kirche Rotriae\r\nGeneral der Flieger und Admiral |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

Post�w: 744
Data rejestracji: 17.12.08 |
| Dodane dnia 11-03-2009 14:50 |
|
|
Ja spowiadam się regularnie, ale moja wiara nie jest silna. Co do tej garstki ludzi prawych, to było w Biblii, jak dobrze pamiętam.
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
Rudolf Habsburg
U�ytkownik

Post�w: 18
Data rejestracji: 04.03.09 |
| Dodane dnia 11-03-2009 19:59 |
|
|
Cóż, po przeczytaniu kilku artykułów na temat spowiedzi świętej postanowiłem się przełamać i pójść do spowiedzi. Choć strach, wstyd będą mi towarzyszyć, to właśnie o to chodzi, gdyż wtedy żal za grzechy będzie wyraźny i będzie dużo lżej na sercu, gdy odejdzie się od konfesjonału.
A co Bracia sądzą o końcu świata wg. Świadków Jehowy? Jest w tym jakiś sens? Czy możemy im w jakikolwiek sposób wierzyć?
\r\n---Seinige Kaiserlich und Königlicher Reichshöhe Erzherzog Rudolf Carl Franz von Habsburg-Lathringen ---\r\n \r\nBisheriger Kardinal der Kirche Rotriae\r\nGeneral der Flieger und Admiral |
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

Post�w: 394
Data rejestracji: 19.12.08 |
| Dodane dnia 21-03-2009 22:18 |
|
|
|
Przepraszam ,że pisze nie na temat ale w ostatnią niedziele nie było kazania.To bardzo źle ,Brat Marcin nie powinien tak zaniedbać swój obowiązek.Publikowanie kazań nie jest obowiązkowe ale jak się zgłaszam to się staram wywiązywać w ogóle zauważyłem ,że Brata Marcina nie ma już troche. |
|
| Autor |
alah kowalski
U�ytkownik
Post�w: 30
Data rejestracji: 26.02.09 |
| Dodane dnia 07-04-2009 14:02 |
|
|
witam was drodzy bracia wspomnany temat o świadkach jehowy jest bardzo interesujacy ja osobiscie znam takich ludzi ktorzy sa swadkami jehowy |
|
| Autor |
MvF
U�ytkownik

Post�w: 53
Data rejestracji: 01.04.09 |
| Dodane dnia 07-04-2009 18:03 |
|
|
|
Czy szanowny Brat Rudolf Habsburg mógłby się zemną skontaktować? Moje gg - 1668813. |
|
| Autor |
Percip
U�ytkownik
| Dodane dnia 09-04-2009 08:38 |
|
|
Czytałem, że Świadkowie Jehowy przepowiadają, że za tydzień wielkie trzęsienie ziemi we Włoszech, które wywoła tsunami i zaleje Rzym... ciekawe.
Edytowane przez Percip dnia 09-04-2009 15:33 |
|
| Autor |
Percian de Wega
U�ytkownik
Post�w: 97
Data rejestracji: 04.04.09 |
| Dodane dnia 09-04-2009 12:06 |
|
|
A to już jest na prawdę ciekawe.
Infułat Percian de Wega-Starck, Protonotariusz Apostolski\r\n\r\nRektor Generalny v-Zakonu księży Pallotynów |
|
| Autor |
MvF
U�ytkownik

| Dodane dnia 09-04-2009 13:25 |
|
|
Niejednokrotnie przepowiadano katastrofy. Wierząc w to, popełniamy grzech.
dr Michał Miotke |
|
| Autor |
Karolina Sobieszek
U�ytkownik
Post�w: 24
| Dodane dnia 09-04-2009 13:55 |
|
|
|
Kard Percip Friderich Rambazi napisał/a: Czytałem, że Świadkowie Jehowy przepowiadają, za tydzień wielkie trzęsienie ziemi, które wywoła tsunami i zaleje Rzym... ciekawe. A ostatnie trzęsienia w regionie Emillii-Abruzji?
(-) Karolina von Lichtenstein-Sobieszek\r\nAmbasador Księstwa Sarmacji przy Jego Świątobliwości, Sykstusie I |
|
| Autor |
Arcybiskup Pietro Mancini
U�ytkownik
Post�w: 242
Data rejestracji: 27.01.09 |
| Dodane dnia 09-04-2009 14:28 |
|
|
Ale nie wywołało tsunami 
(-) Arcybiskup Pietro Mancini |
|
| Autor |
Percian de Wega
U�ytkownik
Post�w: 97
Data rejestracji: 04.04.09 |
| Dodane dnia 09-04-2009 14:43 |
|
|
Nie wywołało, ale może wywołać. 
Infułat Percian de Wega-Starck, Protonotariusz Apostolski\r\n\r\nRektor Generalny v-Zakonu księży Pallotynów |
|
| Autor |
Percip
U�ytkownik
| Dodane dnia 09-04-2009 15:31 |
|
|
Ja w to nie wierze (ale może być jakieś z tym powiązanie) przecież teraz było we Włoszech trzęsienie ziemi, więc nie wiadomo może przyjść kolejne z większą siłą.
|
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

Post�w: 744
| Dodane dnia 09-04-2009 17:13 |
|
|
Ja osobiście odrzuciłbym wszelkie bzdurne przepowiednie typo właśnie to lub przepowiednia Malachiasza itd. Tylko Bóg zna przyszłość i ten, któremu zechce on objawić. Wątpię, by objawił ją Świadkom Jehowy
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
MvF
U�ytkownik

| Dodane dnia 09-04-2009 18:35 |
|
|
Także wątpić nie wolno nam w to, że objawił ją Świadkom Jehowy... Jeśli uzna, że tak uczyni się najwięcej dobra to pozostaje nam jedynie zaakceptować tą decyzję. Dlatego nie gdybajmy, ale poczekajmy do momentu, w którym się to wydarzy lub nie...
dr Michał Miotke |
|
| Autor |
ks prof Victorjos kard de Zepp
Moderator

Post�w: 514
Miejscowo��: Rotria
Data rejestracji: 18.12.08 |
| Dodane dnia 10-04-2009 01:14 |
|
|
Amen.
NA URLOPIE. WRACA POD KONIEC SIERPNIA.\r\n\r\n \r\nJego Wysokość i Eminencja, Victorjos Paulosigos de Zepp, Królestwa Surmeńskiego Książę, Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał, Królewskiej Akademii Nauk prawa profesor, Uniwersytetu Rotryjskiego teologii magister |
|