| Autor |
Kazanie na pierwszą niedziele Wielkiego Postu |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

Post�w: 394
Data rejestracji: 19.12.08 |
| Dodane dnia 01-03-2009 14:31 |
|
|
Przedmowa do kazania
Jest to kazanie które już dawno opublikowałem w Skarlandzie ,publikuje je teraz w Rotri ponieważ jest to pierwsza niedziela Wielkiego Postu.Często słyszymy ,że jest kryzys aktywnościowy (w v-świecie) ale nie słyszymy ,że jest też kryzys z pomocą .Czy często się pomaga w v-świecie ? Nie ,i to jest dla nas kapłanów ważniejszy kryzys niż to ,że np. w tamtym miesiącu przyszło więcej ludzi do Rotri niż w tym.
Kazanie o pomocy
Jak dawno już przestaliśmy sobie pomagać ? Jak dawno zapomnieliśmy o tym ?Na te pytania każdy niech odpowie sam sobie w duszy,jednak pomoc która jest bardzo ważna przestała mieć dla nas znaczenie.Nie chodzi mi o pomoc ,że ja ci pomoge a ty mi coś dasz tylko po prostu pomoc bezinteresowną tylko dla czystej przyjemności doznania uczucia ,że postąpiło się jak mówią nauki Jezusa.Jednak ludzi się dużo zmienili teraz każdemu chodzi o własny interes o własny majątek lub kariere nie liczy się teraz druga osoba tylko ja ja i jeszcze raz ja.Nawet jak ktoś pomoga nie żądając nic w zamian czy robi to bezinteresownie ? Może ale jeśli ta osoba obwieszcza wszędzie że np. dałem komuś dużą sume pieniędzy lub kawałek ziemi to też nie robi tego beinzteresownie chce zyskać jedynie szanowanie.Pomoc to słowo dawno zapomniane w v-świecie a nie jest tak,że ludzie nie potrzebują pomocy są przecież wojny,bieda itp. ale nawet nie chodzi mi o pomoc ,że komuś coś dajemy tylko po prostu ktoś pyta nas o coś a my to wiemy ale nie chce nam się po prostu odpowiedzieć i mówimy ja dowiedziałem się sam a nie ,że ktoś mi powiedział.Jeśli dalej tak będziemy iść w tym kierunku to będą straszne czasy
Bp. Tomasz du Vallon
Edytowane przez Abp Tomasz du vallon SJ dnia 04-03-2009 17:32 |
|
| Autor |
RE: Kazanie na pierwszą niedziele Wielkiego Postu |
Percip
U�ytkownik
Post�w: 301
Data rejestracji: 20.12.08 |
| Dodane dnia 01-03-2009 15:03 |
|
|
To prawda, bardzo dobre kazanie. Teraz każdy patrzy na majątek, mało jest ludzi, którzy chcą pomóc za darmo.
|
|
| Autor |
Ojciec Marcin Przystawski SJ
U�ytkownik

Post�w: 45
Miejscowo��: Gołdap
Data rejestracji: 18.02.09 |
| Dodane dnia 01-03-2009 15:41 |
|
|
AMEN
"feci, quod potui, faciant meliora potentes"\r\n\r\n\r\n\r\nKs. mgr Marcin Przystawski |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

Post�w: 744
Data rejestracji: 17.12.08 |
| Dodane dnia 01-03-2009 17:11 |
|
|
Bóg zapłać.
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
kard Lorenzo de Medici
Administrator

Post�w: 193
Data rejestracji: 22.12.08 |
| Dodane dnia 01-03-2009 17:16 |
|
|
AMEN
(-) kard Lorenzo de Medici |
|
| Autor |
ks prof Victorjos kard de Zepp
Moderator

Post�w: 514
Miejscowo��: Rotria
Data rejestracji: 18.12.08 |
| Dodane dnia 01-03-2009 21:50 |
|
|
Bóg zapłać.
NA URLOPIE. WRACA POD KONIEC SIERPNIA.\r\n\r\n \r\nJego Wysokość i Eminencja, Victorjos Paulosigos de Zepp, Królestwa Surmeńskiego Książę, Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał, Królewskiej Akademii Nauk prawa profesor, Uniwersytetu Rotryjskiego teologii magister |
|