| Autor |
Szkoła |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

Post�w: 394
Data rejestracji: 19.12.08 |
| Dodane dnia 02-07-2009 21:36 |
|
|
Bracia wpadłem na pomysł by stworzyć szkołę .Mamy wprawdzie Uniwersytet ale nie wszyscy chcą zdobyć wykształcenie wyższe a po drugie w szkole inaczej by uczono. W szkole będą wykłady z obyczajów panujących w Rotrii,gdzie co można załatwić , tytuły i stanowiska jakie można zdobyć ,co to v-świat ,jak się tworzy mikronacje ,na czym to polega itp. Szkoła by więc uczyła życia nowych v-mieszkańców . Cały czas były by wykłady ,czasami rozmowy na czacie albo na gg i w końcu egzaminy końcowe .Gdy się zdało egzaminy końcowe dostawało by się mature . Dodatkowo można by stworzyć zajęcia poza szkolne (język html,teologia,historia,stosunki międzynarodowe itp. ) Szkoła by mogła pwostać pod patronatem jezuickim wszak jezuici słyneli ze swoich dobrych szkół .Co bracia o tym myślicie ? |
|
| Autor |
RE: Szkoła |
Arcybiskup Pietro Mancini
U�ytkownik
Post�w: 242
Data rejestracji: 27.01.09 |
| Dodane dnia 02-07-2009 21:39 |
|
|
|
Ja się wypowiem, gdy Jego Świątobliwość zdejmie ze mnie suspensę. |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

Post�w: 744
Data rejestracji: 17.12.08 |
| Dodane dnia 02-07-2009 23:11 |
|
|
Dobry pomysł. Matura mogłaby decydować o obywatelstwie. Tak jest np. w Surmenii (są egzaminy końcowe). Dzięki temu każdy Surmeńczyk zna np. Kaharona I.
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

| Dodane dnia 03-07-2009 09:14 |
|
|
|
Właśnie. Bo niektórzy co nowi przychodzą i nic nie wiedzą |
|
| Autor |
Percip
U�ytkownik
Post�w: 301
Data rejestracji: 20.12.08 |
| Dodane dnia 03-07-2009 09:38 |
|
|
Dobrze bracia wiedzą, że tym bardziej nie mamy szans zdobyć nowego obywatela (jeżeli będą egzaminy). Moim zdaniem my jako stali obywatele powinniśmy wyciągać do tego przyszłego obywatela rękę, sami powinniśmy podpytywać się co chce robić w Stolicy Apostolskiej, co go interesuje, czy ma jakieś pytania.
Czasami trzeba pomóc. Tak jak z ziarnem trzeba najpierw je zasadzić, a następnie podlewać je by coś z niego było.
Te kierunki: język html, teologia, historia, stosunki międzynarodowe - przerzuciłbym na Uniwersytet.
|
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

| Dodane dnia 03-07-2009 10:42 |
|
|
|
Ale nie wszyscy na dają się na Uniwersytet a trudno by zmiejszać poziom naszego Uniwersytetu. Brat mówi o podowaniu ręki ,mamy 200 mieszkańców napisał Brat do kogoś czy chce zostać księdzem itp. ? Nie ,ja tak jedna osoba już zaczyna na Uniwersytecie studiować .A po drugie woli Brat by było 3 obywateli głupich jak but co w wyrazie król robią osiem błędów i myślą ,że by zostać Patriarchą trzeba prowadzić kampanie wyborczą niż 1 takiego obywatela co po skończeniu szkoły wie wszystko co należy |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

Post�w: 744
Data rejestracji: 17.12.08 |
| Dodane dnia 03-07-2009 11:48 |
|
|
Kiedyś unieważniłem 9 obywatelstw, a to dlatego, że nie ma żadnych wymogów - każdy może być obywatelem. Potem mamy ludzi nieaktywnych. Jak przybyłem do Surmenii wyczytałem, że by mieć udział w rządach itp. musze być obywatelem i to mnie zmobilizowało.
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
Percip
U�ytkownik
| Dodane dnia 03-07-2009 12:29 |
|
|
Ale ja nie mówię, że do 200 nowych mieszkańców zarejestrowanych na stronie wysyłać takie wiadomości. Tylko chodzi o tych, którzy przedstawili się już na forum.
Załóżmy obowiązują już egzaminy, mamy na wysokim poziomie obywateli. Super! Mamy obniżony poziom nauczania nie trzeba iść na uniwersytet by nauczyć się języka HTML, teologii, stosunków międzynarodowych.
Przecież to przeczy sobie: Mamy mądrych obywateli, a poziom nauczania obniżony.
Mowa teraz o "głupich obywatelach jak but":
A po drugie woli Brat by było 3 obywateli głupich jak but co w wyrazie król robią osiem błędów i myślą ,że by zostać Patriarchą trzeba prowadzić kampanie wyborczą niż 1 takiego obywatela co po skończeniu szkoły wie wszystko co należy
Nikt nie jest głupi tylko każdy musi albo dorosnąć do bycia w mikronacjach, albo potrzebuje czasu by wchłonąć się w tą zabawę.
Co do dyslektyków nie będę się wypowiadał... Jednak załóżmy, że akurat znalazła się osoba, która zna tą ortografię, ale nie wie jak się wybiera Patriarchę i myśli, że trzeba prowadzić kampanie wyborczą to co też brat nazwie taką osobę "głupi jak but"?
Chcę też powiedzieć jeszcze, że nasza aktywność jest opłakana i również, dlatego jestem przeciwny egzaminom bo inaczej nigdy nie wyjdziemy z tego dołku. Gdyby nasze państwo liczyło siedem aktywnych osób lub więcej - wtedy warto zastanowić się nad egzaminami.
Edytowane przez Percip dnia 03-07-2009 14:22 |
|
| Autor |
kard Lorenzo de Medici
Administrator

Post�w: 193
Data rejestracji: 22.12.08 |
| Dodane dnia 03-07-2009 16:10 |
|
|
Osobiście nie wiem którą ze stron poprzeć bo z jednej strony takowe egzaminy są bardzo przydatną rzeczą zaś z drugiej strony mogą odstraszyć nowych obywateli. Ale jednak zawsze osoba uczestnicząca w jakimś v-państwie powinna wykazać jakieś zaangażowanie i chęci.
(-) kard Lorenzo de Medici |
|
| Autor |
Klotard Francesco del Giudice
U�ytkownik

Post�w: 81
Data rejestracji: 03.05.09 |
| Dodane dnia 03-07-2009 20:37 |
|
|
Czcigodni Bracia, jeśli mogę coś powiedzieć to uważam, że pomysł Abp Abp Tomasz du vallon SJ jest znakomity, gdyż nowi obywatel faktycznie mogą się pogubić co, gdzie u kogo w jaki sposób. Dlatego pomysł, żeby była szkoła jest tu super okazją aby ktoś kto będzie miał pod opieką, że tak powiem nowy narybek oprócz tego, że będzie każdego uczył podstawowych zasad w naszym państwie to też niech będzie doradcą. Wtedy osoba odpowiedzialna za nowych przyszłych obywateli może też poznawać ich jakie mają zdolnością i w jakim sektorze mogą posługiwać
Fakt, że słowo 'egzaminy' odstrasza i może odstraszyć potencjalnych obywateli dlatego może nie nazywałbym tak tego.
Nie wiem ile miałaby trwać taka szkoła ale myślę, że warto by ją podzielić na np. klasy. To kwestia do dyskusji
przed nadaniem obywatelstwa I klasa - podstawowe wiadomości, zapoznanie się, historia powstania, kto jest kto tak ogólnie, żeby delikwent wiedział gdzie trafił i po co to jest.
Po I klasie nazwał bym go może czasem postulatu (niech trwa na przykład tydzień, dwa) i tutaj nie mówiłbym o żadnych egzaminach ale na przykład niech się czymś wykaże, niech coś napisze, coś takiego
Potem niech wyrazi czy chce dalej kontynuować swoją naukę i bycie w Rotrii jeśli tak niech prosi o obywatelstwo i niech je otrzyma. Po nadaniu obywatelstwa niech będzie druga klasa, stopień (nazwy można zawsze dostosować) gdzie już pozna szczegóły html i inne przydatne rzeczy i tutaj można by zrobić coś takiego, żeby zaczął już w jakimś stopniu odpowiadać za Rotrię czyli przydzielić mu jakieś obowiązki przewidziane dla obywatela. I ty może niech będzie jakiś egzamin tzw. matura, która umożliwi mu dalsze studiowanie na Uniwersytecie, a jeśli nie będzie chciał to nawet stworzyć jakieś stanowiska w naszych dykasteriach dla osob świeckich zwykłych obywateli, które będą mogli wykonywać.
Sekretarz Kurii Patriarszej\r\n\r\n\r\n"Najgorszy jest widok amputowanego ducha... nie zastąpi go żadna proteza."\r\n\r\n"Bez wiary potykamy się o źdźbło słomy, z wiarą przenosimy góry." |
|
| Autor |
Percip
U�ytkownik
| Dodane dnia 04-07-2009 07:59 |
|
|
|
Nie wiem ile miałaby trwać taka szkoła ale myślę, że warto by ją podzielić na np. klasy. To kwestia do dyskusji
Super kolejny pomysł... podział na klasy bardzo ciekawe. Dobra pójdę na kompromis niech będą te egzaminy.
Po nadaniu obywatelstwa niech będzie druga klasa, stopień (nazwy można zawsze dostosować) gdzie już pozna szczegóły html i inne przydatne rzeczy i tutaj można by zrobić coś takiego, żeby zaczął już w jakimś stopniu odpowiadać za Rotrię czyli przydzielić mu jakieś obowiązki przewidziane dla obywatela.
A może ktoś nie chce być webmasterem tylko prawnikiem?
To co jest proponowane to przymuszanie i zniechęcanie przyszłego obywatela, a może bym nawet napisał odstraszanie. Cały brata pomysł na klasy przypomina mi strukturę ze świata realnego: Szkoła Podstawowa (z testem końcowym), Gimnazjum (z testem końcowym), Liceum (matura).
Edytowane przez Percip dnia 04-07-2009 08:29 |
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

| Dodane dnia 04-07-2009 11:25 |
|
|
To mój projekt wstępny ,proszę Braci o dodawanie swoich poprawek .
Wstęp
1. Kolegium Jezuickie to szkoła po gimnazjalna ustanawiana przez zakon Towarzystwa Jezusowego. 2. Statut kolegium zatwierdza lub odrzuca Patriarcha. 3. By uzyskać obywatelstwo w Rotrii trzeba dostać maturę w Kolegium Jezuickim. 4. Nauka w Kolegium Jezuickiem jest bezpłatne.
Rektor
5. Rektorem Kolegium Jezuickim może zostać jedynie członek Towarzystwa Jezusowego który posiadał tytuł naukowy doktora lub profesora. 6. Rektora Kolegium wybiera Patriarcha spośród kandydatów przedstawionych mu przez Generała Towarzystwa Jezusowego. 7. Rektor odpowiada ma za zadanie : - zatrudniać i zwalniać nauczycieli Kolegium - odpowiadać za sprawy organizacyjne Kolegium Jezuickiego - przedstawiać osoby które zdały maturę do otrzymania obywatelstwa - ustala razem z innymi nauczycielami maturę - nadawać szkolne wyróżnienie za wyniki w Kolegium - prowadzić co najmniej 3 kółka dodatkowe
Nauczyciele
8. Nauczycielem może zostać jedynie obywatel Rotrii posiadający tytuł naukowy magistra,doktora,profesora. 9. Nauczycieli zatrudnia i zwalnia Rektor Kolegium Jezuickiego 10. Kolegium jezuickiego może zatrudnić najwyżej 4 nauczycieli. 11. Nauczyciele prowadzą lekcje i egzaminuje uczniów. 12. Jeden nauczyciel wraz z rektorem tworzą komisje maturalną która sprawca wyniki matur.
Nauka
13. Nauka w Kolegium Jezuickim trwa dwa tygodnie. 14. Po okresie tygodnia następuję egzamin wstępny który sprawdza postępy uczniów Kolegium. 15. Po okresie dwóch tygodni następuję egzamin końcowy (matura). 16. By zdać maturę trzeba dostać powyżej 40 pkt na 100 pkt. 17. Gdy uczeń zdał maturę otrzymuję dyplom dostania matury.
Wyróżnienie
18. Gdy uczeń zdobył powyżej 60 pkt na 100 pkt otrzymuje specjalne wyróżnienie Kolegium. 19. Gdy uczeń dostał wyróżnienie Kolegium jest uprawniony do pobierania miesięcznej renty którą wysokość co roku ustala Prefekt Generalny. 20. Wyróżnienie które dostaje uczeń który ma powyżej 60 pkt. na maturze jest w formie dyplomu.
Zakończenie
21. Ustawa wchodzi z dniem ogłoszenia. |
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

| Dodane dnia 04-07-2009 11:32 |
|
|
|
Myślę ,że trwa tygodnie to dość dużo czasu.Nie można szkoły przeciągać a także by nie trwała dwa dni. A co do wyróżnienie ,będzie nas kosztowało to trochę ale to może niektórych zachęcić do tej renty |
|
| Autor |
Percip
U�ytkownik
| Dodane dnia 04-07-2009 17:27 |
|
|
Jutro przedstawię własny projekt 
|
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 04-07-2009 20:41 |
|
|
Co do propozycji Abp. Tomasza du vallon SJ, z całym szacunkiem uważam, że propozycja jest aż za bardzo "projezuicka" i muszę przyznać, że wzbudza we mnie nie pokój. Uważam, że jeśli mamy stworzyć szkołę to niech to będzie szkoła nazwałbym to uniwersalna a nie typowo szkoła jezuicka. Daje to wielką władzę Jezuitom nad przyszłymi pokoleniami i może to tylko moje spekulacje ale pewnie większość po takiej szkole będzie chciało być Jezuitami a tak nie powinno być w Kościele, że wszyscy należą do jednego zgromadzenia.
Ta propozycja Abp. budzi we mnie wielkie obawy, choć sama koncepcja do przyjęcia jak najbardziej
Sekretarz Kurii Patriarszej\r\n\r\n\r\n"Najgorszy jest widok amputowanego ducha... nie zastąpi go żadna proteza."\r\n\r\n"Bez wiary potykamy się o źdźbło słomy, z wiarą przenosimy góry." |
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

| Dodane dnia 04-07-2009 20:57 |
|
|
Projekt jest bardzo przywiązany do jezuitów bo Kolegia były bardzo znane i jak ktoś ukończył Kolegium Jezuickiem był dobrze wykształcony.Ale oczywiście nie będzie tam żadnych nauk ,że musisz być jezuitą itp. samo to ,że tylko rektor musi być jeuzitą a nauczyciele tylko muszą mieć tytuł magistra
Książę Arcybiskup Tomasz du Vallon\r\nNastępca tronu Skarlandzkiego \r\nPremier \r\nMinister MON i MSZ\r\nDoktor Teologii |
|
| Autor |
Arcybiskup Pietro Mancini
U�ytkownik
Post�w: 242
Data rejestracji: 27.01.09 |
| Dodane dnia 04-07-2009 21:37 |
|
|
|
Tak przyznaję się. Towarzystwo Jezusowe dąży do przejęcia władzy w Rotrii i v-świecie (sarkazm). |
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 04-07-2009 21:45 |
|
|
Śmiać się zawsze można, ja również często się śmieje. A propo przejęcia władzy prze Jezuitów, to proszę sobie wyobrazić, że w świecie realnym w pewnym momencie chcieli kierować samym Ojcem Świętym (to nie sarkazm)
|
| Autor |
kard Lorenzo de Medici
Administrator

Post�w: 193
Data rejestracji: 22.12.08 |
| Dodane dnia 05-07-2009 11:42 |
|
|
W końcu Towarzystwo Jezusowe jest elitarnym zakonem v-Stolicy Apostolskiej.
(-) kard Lorenzo de Medici |
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

| Dodane dnia 05-07-2009 13:28 |
|
|
Jezuici często byli u władzy w poszczególnych krajach ale co do nauki to przecież drugi uniwersytet w Rzeczpospolitej I to Uniwersytet Stefana Batorego (do wojny nosił taką nazwe) a wcześniej był Kolegium Jezuikicm
Książę Arcybiskup Tomasz du Vallon\r\nNastępca tronu Skarlandzkiego \r\nPremier \r\nMinister MON i MSZ\r\nDoktor Teologii |
|