| Autor |
Sobór |
Klotard Francesco del Giudice
U�ytkownik

Post�w: 81
Data rejestracji: 03.05.09 |
| Dodane dnia 28-05-2009 21:31 |
|
|
W jaki sposób będzie przebiegał Sobór?? I kto ma prawo do zgłaszania wniosków? I jak jest z głosowaniem nad konkretnymi sprawami
Sekretarz Kurii Patriarszej\r\n\r\n\r\n"Najgorszy jest widok amputowanego ducha... nie zastąpi go żadna proteza."\r\n\r\n"Bez wiary potykamy się o źdźbło słomy, z wiarą przenosimy góry." |
|
| Autor |
RE: Sobór |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

Post�w: 744
Data rejestracji: 17.12.08 |
| Dodane dnia 28-05-2009 22:10 |
|
|
Jego Świątobliwość poda tematy debat lub propozycje konkratnych aktów prawnych lub rozwiązań. Wnioski oczywiście może zgłaszać każdy ksiądz i zakonnik, a więc duchowny. Później Jego Świątobliwość zarządzi głosowanie i projekt zostanie odrzucony lub przyjęty. Decyzje podejmuje się większością głosów.
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
kard Lorenzo de Medici
Administrator

Post�w: 193
Data rejestracji: 22.12.08 |
| Dodane dnia 28-05-2009 22:38 |
|
|
Nie myślał Brat o wstąpieniu do stanu duchownego w naszym cudownym kraju
(-) kard Lorenzo de Medici |
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 29-05-2009 08:22 |
|
|
oczywiście, że myślałem ale na razie jest to utrudnione i nie wiem jak z tego impasu wyjść
A mam pytanie to w takim razie jakie uczestnictwo w Soborze ma zwykły obywatel naszego Państwa?
Sekretarz Kurii Patriarszej\r\n\r\n\r\n"Najgorszy jest widok amputowanego ducha... nie zastąpi go żadna proteza."\r\n\r\n"Bez wiary potykamy się o źdźbło słomy, z wiarą przenosimy góry." |
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 04-06-2009 09:08 |
|
|
Czy coś już wiadomo jak i kiedy bedą przebiegały obrady Soboru.
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

| Dodane dnia 04-06-2009 19:27 |
|
|
Sobór przebiega w dziale widocznym jedynie dla duchowieństwa. Świeccy obywatele niestety nie mogą w nim uczestniczyć. Ale mam pytanie do Brata, jakie przeszkody stoją na drodze Brata do kapłaństwa?
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 06-06-2009 16:27 |
|
|
To mam rozumieć, że sobór juz trwa, są omawiane sprawy a ja nie moge w nich brac udział.
To w takim razie ja tu czegoś znowu nie rozumiem. Ponieważ o ile Bulla Wegielna jeszcz coś znaczy to według tego aktu prawnego Ksiegi V artykułu 22 punktu 3 cytuje: "3. Do udziału w Soborze uprawnieni są wszyscy obywatele i mieszkańcy Stolicy Apostolskiej."
mam prawo brać udział w obradach Sobory.
W takim razie łamane są moje podstawowe prawa jako obywatela Rotrii.
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

Post�w: 394
Data rejestracji: 19.12.08 |
| Dodane dnia 06-06-2009 16:57 |
|
|
|
Nie są łamane po prostu jeśli każdy mieszkaniec będzie mógł wejść to co będzie ? A czemu Brat nie chce zostać kapłanem ? |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

| Dodane dnia 06-06-2009 22:25 |
|
|
Bracie Klotard, Rotria u końca drogi, którą szła i teraz budujemy ścierzkę dalej. On podstaw. Ten dział był niewidoczny kiedy obowiązywały dawne prawa, teraz one się zmieniły, ale dostępu nikt nie zmieniał, bo zapomniał xD
Dopuszczę więc widocznośc działu dla obywateli, ale prawo głosowania mają tylko duchowni. Brat będzie miał udział bierny.
|
| Autor |
Percip
U�ytkownik
Post�w: 301
Data rejestracji: 20.12.08 |
| Dodane dnia 07-06-2009 07:58 |
|
|
O.o I właśnie teraz rozpoczynamy ścieżkę dla świeckich obywateli i to mi się podoba
|
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 07-06-2009 19:35 |
|
|
Po pierwsze czcigodni Dostojnicy to nie jest tak, że nie chcę zostać kapłanem ale niestety obecnie nie mam możliwości korzystania z gg a to chyba jedyna mozliwośc studiowania na Uniwersytecie. Pisałem w tej sprawie ale nie dostałem zadnej odpowiedzi
Po wtóre mogę nie mieć prawa głosowania ale uważam, że w takim razie nasze prawo rotryjskie ma dużo luk prawnych i duzo jest w niej rzeczy nie jasnych do końca.
Proszę mi czcigodny Ekscelencjo sprecyzować pojęcie biernego udziału. Rozumiem, że nie mam prawo głosowania ale przedstawiać swoje propozycje moge i swoje kometarze umieszczać moge?
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

| Dodane dnia 07-06-2009 21:18 |
|
|
Tak, tak w moim pojęciu to wygląda. Luki prawne zostaną pouzupełniane przez wakacje
Myślę, że Brat Tomasz mógłby również prowadzić z Bratem studia przez chat albo skype.
PS. A z GG można korzystać takze tutaj: http://web.gadu-gadu.pl/ 
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 07-06-2009 21:54 |
|
|
W kwoli ścisłości Ks. Abp Abp Tomasz du vallon SJ
Nie są łamane po prostu jeśli każdy mieszkaniec będzie mógł wejść to co będzie ?
uważam, że jeśli mamy prawo Rotryjskie z taką klauzulą i tak w nim jest postanowione i jest ono promulgowane przez odpowiednią władzę jurysdykcyjną a nie jest to respektowane to to jest łamaniem prawa.
A to, że np. Eminecji się to może osobiście nie podobać nie zmienia faktu w tej materii, jak to się mówi dura lex sed lex 
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

| Dodane dnia 08-06-2009 15:55 |
|
|
Ekscelencji. A proszę Brata ja mam kilku studentów ,i wszystkie inne sprawy na głowie a nie jest Brat oczkiem w głowie i o takie rzeczy jak studia może Brat się upomnieć .Mam dużo spraw i mało czasu a jestem człowiekiem i zapominam a to w Brata interesie a jeśli Brat się nie dopomina to znaczy ,że Bratu nie zależy  |
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 08-06-2009 16:42 |
|
|
O przepraszam za błąd. Tak faktycznie Ekscelencji. Ale nie mam do Ekscelencji rzadnych pretensji w sprawie moich studiów. Uchowaj Boże. Myślę, że w swoim czasie i stosownej chwili uda się wszystko doprowadzić do końca. 
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

| Dodane dnia 08-06-2009 16:45 |
|
|
|
Dobrze nic nie szkodzi to niech Brat przygotuje pracę na pół A4 na mail [email protected] Jak powinna być prowadzona ewangelizacja .Przyśle ją Brat wtedy kiedy będzie miał Brat wszystko już uporządkowane |
|
| Autor |
ks prof Victorjos kard de Zepp
U�ytkownik

Post�w: 514
Miejscowo��: Rotria
Data rejestracji: 18.12.08 |
| Dodane dnia 09-06-2009 14:31 |
|
|
Ja widziałem te luki w Bulli, dlatego głosowałem przeciw...
NA URLOPIE. WRACA POD KONIEC SIERPNIA.\r\n\r\n \r\nJego Wysokość i Eminencja, Victorjos Paulosigos de Zepp, Królestwa Surmeńskiego Książę, Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał, Królewskiej Akademii Nauk prawa profesor, Uniwersytetu Rotryjskiego teologii magister |
|