| Autor |
Konsylium Apostolskie |
Klotard Francesco del Giudice
U�ytkownik

Post�w: 81
Data rejestracji: 03.05.09 |
| Dodane dnia 17-05-2009 08:53 |
|
|
Kto ma prawo czynne a kto bierne w wyborach do Konsylium Apostolskiego??
Sekretarz Kurii Patriarszej\r\n\r\n\r\n"Najgorszy jest widok amputowanego ducha... nie zastąpi go żadna proteza."\r\n\r\n"Bez wiary potykamy się o źdźbło słomy, z wiarą przenosimy góry." |
|
| Autor |
RE: Konsylium Apostolskie |
Giovanni Ganganelli
U�ytkownik
Post�w: 16
Data rejestracji: 28.12.08 |
| Dodane dnia 17-05-2009 16:53 |
|
|
Każdy duchowny.
|
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 17-05-2009 19:21 |
|
|
W takim razie prosiłbym o sprecyzowanie terminu "duchowny". I proszę nie rozumieć tych słów jak bym chciał siać "zamęt" tak jak to niektórzy twierdzą. Chiałbym bowiem rozjaśnić pewną rzecz.
Sekretarz Kurii Patriarszej\r\n\r\n\r\n"Najgorszy jest widok amputowanego ducha... nie zastąpi go żadna proteza."\r\n\r\n"Bez wiary potykamy się o źdźbło słomy, z wiarą przenosimy góry." |
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

Post�w: 394
Data rejestracji: 19.12.08 |
| Dodane dnia 17-05-2009 21:19 |
|
|
|
Przecież to duchowny to osoba która otrzymała święcenia kapłańskie od Patriarchy.Czy Brat w ogóle wie co to duchowieństwo ? |
|
| Autor |
Percian de Wega
U�ytkownik
Post�w: 97
Data rejestracji: 04.04.09 |
| Dodane dnia 17-05-2009 21:28 |
|
|
Nie. Brat chce widocznie poirytować co po niektórych.
Infułat Percian de Wega-Starck, Protonotariusz Apostolski\r\n\r\nRektor Generalny v-Zakonu księży Pallotynów |
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 18-05-2009 08:22 |
|
|
No to dla mnie w takim razie coś nie jest jasne. To w takim razie jak ktoś może zgłaszac swoją kandydaturę do Konsylium Apostolskiego jesli nie ma świeceń. Czy ktoś to kontroluje wogóle.
Może Czcigodni uważają mnie za ignoranta, który nie ma wiedzy ale.. szkoda moich słów
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 18-05-2009 13:47 |
|
|
Jeszcze jedna sprawa do wyjasnienia bo niestety moja wiedza nie jest tak wielka jak Wasza Wysoscy Dostojnicy. Kto to jest Oficjał i kto sie może tak tytuować?
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

Post�w: 744
Data rejestracji: 17.12.08 |
| Dodane dnia 18-05-2009 20:12 |
|
|
A ja Brata rozumiem i popieram i naprawdę nie podoba mi się ignorancja moich niektórych Braci. Duchowieństwo to grupa rozległa. W realu zakonnik też nalezy do duchowieństwa (przynajmniej zawsze był do tej grupy zaliczany), a Brat Pietro jest zakonnikiem.
Bracie, podejrzewam, że taka kandydatura nie zostanie po prostu wzięta pod uwagę
A kto się tytułuje oficjałem? Bo sam nie wiem 
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 18-05-2009 21:32 |
|
|
W Księdze V Bulli węgielnej (o ile jest obowiązująca) w artykule 19 punkcie 1 jest napisane
W skład Konsylium Apostolskiego wchodzą Oficjałowie wybierani w powszechnych, tajnych i bezpośrednich wyborach na dwumiesięczną kadencję.
No to kto to są ci oficjałowie??
|
| Autor |
ks prof Victorjos kard de Zepp
U�ytkownik

Post�w: 514
Miejscowo��: Rotria
Data rejestracji: 18.12.08 |
| Dodane dnia 20-05-2009 05:59 |
|
|
Oficjałowie to, w takim razie, wszyscy członkowie Konsylium. Bulla niestety obowiązuje, więc takie jest chyba tłumaczenie tego stanowiska.
NA URLOPIE. WRACA POD KONIEC SIERPNIA.\r\n\r\n \r\nJego Wysokość i Eminencja, Victorjos Paulosigos de Zepp, Królestwa Surmeńskiego Książę, Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał, Królewskiej Akademii Nauk prawa profesor, Uniwersytetu Rotryjskiego teologii magister |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

| Dodane dnia 20-05-2009 19:32 |
|
|
A więc tak Nie znałem tytułu, gdyż jeszcze nie ma Konsylium 
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 22-05-2009 19:22 |
|
|
Ale myślę, że warto by nasze prawo pouzupełniać o pewne rzeczy gdyż można by się dużo nieścisłości dopatrzyć. Tak jak na przykład nigdzie nie ma mowy o tym, ze tylko duchowni mogą kandydować do Konsylium.
Mowa jest tylko, że oficjałowie sa wybierani ale przez kogo i kto może kandydować to nie ma.
Warto by się nad tym zastanowić
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

| Dodane dnia 22-05-2009 23:48 |
|
|
Tak, ale te luki to wynik wprowadzenia nowego prawa fundamentalnego. One zostaną pouzupełniane 
|
| Autor |
ks prof Victorjos kard de Zepp
U�ytkownik

Post�w: 514
Miejscowo��: Rotria
Data rejestracji: 18.12.08 |
| Dodane dnia 25-05-2009 04:31 |
|
|
Mam nadzieję.
NA URLOPIE. WRACA POD KONIEC SIERPNIA.\r\n\r\n \r\nJego Wysokość i Eminencja, Victorjos Paulosigos de Zepp, Królestwa Surmeńskiego Książę, Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał, Królewskiej Akademii Nauk prawa profesor, Uniwersytetu Rotryjskiego teologii magister |
|
| Autor |
x Massimiliano de Medici
U�ytkownik
Post�w: 68
Data rejestracji: 26.12.08 |
| Dodane dnia 06-06-2009 16:39 |
|
|
Może lekki offtop ale osoba duchowna to w pierwszej kolejności zakonnik. Księża do duchowieństwo świeckie. Tak jest w realnym kościele i tłumaczę dlaczego. Prosty przykład sprawa celibatu. Ksiądz podpisuje zobowiązanie a zakonnik ślubuje jest on osobą życia konsekrowanego [dla Boga] a ksiądz żadnych ślubów nie składa 
(--)\r\nks Massimiliano de Medici\r\nStrażnik Pieczęci Zagranicznej\r\nPaństwa Kościelnego Rotria |
|
| Autor |
Percip
U�ytkownik
Post�w: 301
Data rejestracji: 20.12.08 |
| Dodane dnia 07-06-2009 08:08 |
|
|
A co z wyborami do Konsylium Apostolskiego? Już dawno powinny być obrady, a tu nawet nikt nie jest wybrany...
|
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

Post�w: 394
Data rejestracji: 19.12.08 |
| Dodane dnia 04-07-2009 18:08 |
|
|
Za radą Kardynała Percipa proszę JŚ o wyznaczenie terminu pierwszego posiedzenia Konsylium Apostolskiego.Wybory dawno za nami a Konsylium się jeszcze nie zebrało
Książę Arcybiskup Tomasz du Vallon\r\nNastępca tronu Skarlandzkiego \r\nPremier \r\nMinister MON i MSZ\r\nDoktor Teologii |
|