| Autor |
Co w sprawie schizmatycznego Kościoła Powszechnego |
Klotard Francesco del Giudice
U�ytkownik

Post�w: 81
Data rejestracji: 03.05.09 |
| Dodane dnia 10-05-2009 12:38 |
|
|
Wasza Świątobliwość jako obywatel Rotrii chciałbym wiedzieć jaka jest oficjalna odpowiedź Rotrii na powstanie Kościoła Powszechnego?
Edytowane przez Klotard Francesco del Giudice dnia 10-05-2009 12:39 |
|
| Autor |
RE: Co w sprawie schizmatycznego Kościoła Powszechnego |
Percian de Wega
U�ytkownik
Post�w: 97
Data rejestracji: 04.04.09 |
| Dodane dnia 10-05-2009 16:38 |
|
|
Nie ma schizmy.
Infułat Percian de Wega-Starck, Protonotariusz Apostolski\r\n\r\nRektor Generalny v-Zakonu księży Pallotynów |
|
| Autor |
Sykstus I
Super Administrator

Post�w: 181
Data rejestracji: 17.12.08 |
| Dodane dnia 10-05-2009 16:54 |
|
|
Schizmy nie ma i nie będzie, takie jest moje stanowisko. Jako jedyny zwierzchnik kościoła nie uznawałem ani nie uznaję owego tworu zwanego Kościołem Powszechnym. Ów kościół nigdy nie należał do naszej wspólnoty a mam jurysdykcja nie sięgała jego struktur. Jako Wikariusz całego kościoła w v-świecie stanowczo zaprzeczam temu, iż kościół powszechny ma jakiekolwiek powiązania religijno, wyznaniowe ze Stolicą Apostolską Rotria.
(-) Sanctitas Vestra Sixtus I \r\nAnnuario Pontificio,\r\nServus Servorum Dei,\r\nPrinceps sui iuris civitatis Rotriae,\r\nSummus Pontifex Ecclesiae Universalis,\r\nPrimas Rotriae, Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc |
|
| Autor |
Percian de Wega
U�ytkownik
| Dodane dnia 10-05-2009 18:01 |
|
|
Amen.
Infułat Percian de Wega-Starck, Protonotariusz Apostolski\r\n\r\nRektor Generalny v-Zakonu księży Pallotynów |
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 10-05-2009 18:44 |
|
|
Jeżeli Wasza Świątobliwość tak uważa i takie jest oficjalne stanowisko to to przyjmuje ale nie rozumiem w takim razie jeśli nie mieli z nami powiazania religijnego to dlaczego na początku chcieli należeć pod jurysdykcje Waszej Świątobliwości. To nie wiem jak bez powiazania religijnego z nami mógł powsać pierwszy statut kościoła powszechnego uznający naszego Patriarchę. No i jeśli nie mieli z nami żadnego powiązania to po co była tam potrzebna obecność Protonotariusza Apostolskiego. I jakim cudem jeśli nie było żadnych powiazań religijnych na forum Monarchi padło zdanie, że jest to dyskutowane na obradach soboru.
Wasza Świątobliwość wybaczy mi tą moją dociekliwość ale jako prosty, zwyczajny człowiek tego nie rozumiem
Sekretarz Kurii Patriarszej\r\n\r\n\r\n"Najgorszy jest widok amputowanego ducha... nie zastąpi go żadna proteza."\r\n\r\n"Bez wiary potykamy się o źdźbło słomy, z wiarą przenosimy góry." |
|
| Autor |
Percian de Wega
U�ytkownik
| Dodane dnia 10-05-2009 20:12 |
|
|
Tutaj nie ma nic do rozumienia. W Neverweldzie jestem jako Pallotyn i pełnie tam misję ewangelizacyjną.
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 11-05-2009 08:18 |
|
|
Czcigodny Infułacie proszę mnie źle nie zorumieć, to nie miało zabrzmieć jako jakiś zarzut ani nie miałem nic złego na myśli po prostu dziwi mnie tylko jak nie może być rzadnego powiązania religijnego Kościoła Powszechnego z naszą religią skoro ale to już mówiłem
Sekretarz Kurii Patriarszej\r\n\r\n\r\n"Najgorszy jest widok amputowanego ducha... nie zastąpi go żadna proteza."\r\n\r\n"Bez wiary potykamy się o źdźbło słomy, z wiarą przenosimy góry." |
|
| Autor |
Sykstus I
Super Administrator

Post�w: 181
| Dodane dnia 11-05-2009 10:10 |
|
|
Drogi Bracie ! Nie ma co drążyć tego tematu, jest Brat w Stolicy Apostolskiej od niedawna. Kościół Powszechny zaoferował oddanie się pod mą kuratelę lecz nigdy do tego nie doszło. Owy kościół nie jest i nie był częścią prawdziwego kościoła powszechnego jakim jest Stolica Apostolska Rotria. Po prostu grupka samozwańców wymyśliła sobie kościół całkowicie niezależny od Rotrii i ogłosiła schizmę do której nigdy nie doszło, ponieważ jak widać kościół jest cały, a samozwańcy nie byli naszymi duchownymi ani wiernymi.
(-) Sanctitas Vestra Sixtus I \r\nAnnuario Pontificio,\r\nServus Servorum Dei,\r\nPrinceps sui iuris civitatis Rotriae,\r\nSummus Pontifex Ecclesiae Universalis,\r\nPrimas Rotriae, Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc |
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 11-05-2009 11:02 |
|
|
Dobrze Wasza Swiętobliwośc przyjmuje to do wiadomości skoro taka jest wola Jego Świętobliwości.
Jednocześnie chciałbym wiedzieć co będzie dalej poczyniane w tej sprawie. Wiem, mam świadomośc, że jestemw Rotrii od niedawna ale również zalezy mi na rozwoju Rotrii i przymnazaniu Bogu wyznawców. Dlatego może warto by jednak zacząc rozmowy aby tak zwany Kośiół Powszechny uznał osobe Jego Świętobliwości i aby w jakiś spobób podpisać konkordat z Monarchią Neverwerldu, gdyż wielką stratą byłoby dla nas gdybysmy tę sprawę zostawili w takim stanie jakim jest. Wszystko jest dośc świeze, wiec moze mozna w jakiś sposób ukazać Kościołowi Powszechnemu prawą droge jaką powinni kroczyć, gdyż obawiam się, ze później może być dużo trudniej a nawet to niemozliwe.
|
| Autor |
kard Lorenzo de Medici
Administrator

Post�w: 193
Data rejestracji: 22.12.08 |
| Dodane dnia 11-05-2009 11:46 |
|
|
Kościół powszechny nigdy nie osiągnie statusu v-Stolicy Apostolskiej i prędzej czy później upadnie jak inne tego typu twory rywalizujące lub chcące zburzyć porządek i jedność w Rotrii.
(-) kard Lorenzo de Medici |
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 11-05-2009 12:37 |
|
|
Daj Boże żeby tak było, tylko szkoda Monarchi Neverwerld i że poszła za takim rozwiązaniem. Zawsze szkoda ludzi, że nie mogą trwać w prwaowiernej religii. Dlatego może warto pomyśleć nad wchłonięciem tego samozwańczego Kościoła aby powiekszyć wpływy Rotrii
|
| Autor |
Adrian Marcin Trydencki
U�ytkownik
Post�w: 39
Data rejestracji: 25.04.09 |
| Dodane dnia 11-05-2009 19:51 |
|
|
|
Ta dyskusja wydaje się...abstrakcyjna i mówię to bez cienia ironii i złośliwości. Po pierwsze szanowny kard. de Medici, Kościół Powszechny nigdy nie wspominał i nie zamierza pretendować do Stolicy Apostolskiej v-świata, i nie jest jego celem zburzenie porządku PKR. Po drugie dlaczego Rotria nie respektuje wolności sumienia, myśli i słowa: Sykstus I napisał/a: Drogi Bracie ! Nie ma co drążyć tego tematu, jest Brat w Stolicy Apostolskiej od niedawna. ; Taka jest moja wola, taka jest wola całego kościoła powszechnego. Schizmy nie ma ! A ty drogi Bracie mógłbyś tego typu rozważania wykładać na uniwersytecie. To, że ktoś jest w państwie od niedawna, nie oznacza, że nie może dociekać prawdy i wyjaśnień, i mieć własnego wolnego zdania i woli. Nie rozumiem też ataków na szanownego Klotarda Francesco del Giudice, przecież nie robi nic złego, tylko chce poszerzyć swoją wiedzę nt. nowopowstałego Kościoła. Nie wypowiadam się tu, jako przedstawiciel Kościoła Powszechnego, lecz jako Neverwerldczyk. Z poważaniem.
(-) Adrian Marcin Trydencki, \r\nPodkanclerz Dyplomacji Monarchii Neverwerld,\r\nMagister teologii Uniwersytetu Lwowskiego.
Edytowane przez Adrian Marcin Trydencki dnia 11-05-2009 19:54 |
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

Post�w: 394
Data rejestracji: 19.12.08 |
| Dodane dnia 12-05-2009 16:43 |
|
|
JŚ (chyba) chodzi bardziej o to ,że jeden obywatel (nie kapłan) zaczyna dyskusje nad czymś czego nie ma (schizma) a to już zaczyna pachnieć herezją przynajmniej dla mnie
Edytowane przez Abp Tomasz du vallon SJ dnia 12-05-2009 17:15 |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

Post�w: 744
| Dodane dnia 12-05-2009 17:49 |
|
|
Jego Świątobliwość może czuje się znużony tym, że od miesiąca mówi się o schiźmie, której nie było?
Bratu Klotardowi nikt nie zabronił mówić 
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 12-05-2009 17:53 |
|
|
Drogi Eminencjo do herezji to mnie jeszcze bardzo daleko, ponieważ nie powiedziałem nic co by było sprzecznego z nauką katolicką i całym depozytem wiary jaki niesiemy od poczatków chrześcijaństwa. Patrząc dalej to że nie jestem kapłanem to chyba niczego nie zmienia gdyż nawet jako osoba świecka mam prawo i obowiazek uczestniczyć w życiu publicznym Rotrii
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

Post�w: 394
Data rejestracji: 19.12.08 |
| Dodane dnia 12-05-2009 17:56 |
|
|
|
Nie chodzi mi o to tylko o to ,że Brat mówi o schizmie której nie ma i nie było a niech nie będzie |
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 12-05-2009 19:14 |
|
|
Eminencjo wszystko zależy od kwestii interpretacji pewnych wydarzeń, sytuacji. Mogę się zgodzić, ze schizmy nie ma, nawet wiecej przyznałem że się zgadzam z tym ale czy nie lepiej jest aby wszystko zostało wyjasnione do końca niż później miałyby byc jakies niedomówienia.
|
| Autor |
Adrian Marcin Trydencki
U�ytkownik
| Dodane dnia 12-05-2009 20:58 |
|
|
Widzę, że Kościół Powszechny wprowadził niezamierzony chaos w życie PKR. Mam nadzieję, że uda nam się wypracować, jakieś wspólne stanowsiko i uniknąć dalszych nieporozumień.
(-) Adrian Marcin Trydencki, \r\nPodkanclerz Dyplomacji Monarchii Neverwerld,\r\nMagister teologii Uniwersytetu Lwowskiego. |
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 12-05-2009 22:03 |
|
|
Szanowny Podkanclerzu ufam Bogu że uda się to wszystko doprowadzić do końca zgodnie z Jego Wolą, tak aby nastała Jedna owczarnia i Jeden Pasterz.
|
| Autor |
Adrian Marcin Trydencki
U�ytkownik
| Dodane dnia 12-05-2009 22:24 |
|
|
heh... też mam taką nadzieję 
(-) Adrian Marcin Trydencki, \r\nPodkanclerz Dyplomacji Monarchii Neverwerld,\r\nMagister teologii Uniwersytetu Lwowskiego. |
|