| Autor |
Status Pontyfikalny Kościoła Powszechnego. |
Arcybiskup Pietro Mancini
U�ytkownik
Post�w: 242
Data rejestracji: 27.01.09 |
| Dodane dnia 30-04-2009 17:54 |
|
|
W imię Trójcy Przenajświętszej!
DO JEGO ŚWIĄTOBLIWOŚCI PATRIARCHY SYKSTUSA I, KARDYNAŁÓW, BISKUPÓW I PRZEBITERÓW ORAZ CAŁEGO LUDU BOŻEGO
Statut Pontyfikalny Kościoła Powszechnego w Neverwerldzie. Artykuł I (Definicja Kościoła Powszechnego) 1. Kościół Powszechny jest częścią Świętego Kościoła Rotryjskiego, pozostającym pod zwierzchnictwem Patriarchy, ale także zachowującym swoją własną i odmienną tradycję oraz liturgię. 2. Językami Kościoła Powszechnego są języki : łaciński oraz polski. Artykuł II (Patriarcha Rotrii) 1. Kościół Powszechny uznaje prymat Patriarchy, jako Pasterza wszystkich chrześcijan w v-świecie, jednocześnie mając własnego zwierzchnika, jakim jest Papież 2. Patriarcha zatwierdza wszelkie nominacje biskupie Papieża, a także zatwierdza wybór nowych Papieży. Artykuł III (Papież Kościoła Powszechnego) 1. Papież Kościoła Powszechnego jest zwierzchnikiem Kościoła Powszechnego. Możę on wyświęcać nowych kapłanów, nominować i wyświęcać biskupów oraz arcybiskupów za kontrasygnatą Patriarchy (patrz atr. II, punkt 2). Poza tym może wydawać encykliki, dokumenty, bulle, a także może on ekskomunikować, nałożyć interdykt, suspensę itp. W hierarchii ustępuje tylko Patriarsze. 2. Papież Kościoła Powszechnego jest wybierany na konklawe, przez arcybiskupów. 3. Kadencja Papieża Kościoła Powszechnego trwa 3 miesiące. 4. W radykalnych przypadkach, papieża może wybrać Patriarcha.
Artykuł IV (Duchowieństwo i hierarchia Kościoła Powszechnego) 1. Hierarchia Kościoła Powszechnego wygląda następująco : a) Patriarcha Rotrii. b) Papież. c) Arcybiskupi. d) Biskupi. e) Prezbiterzy. f) Diakoni. 2. Arcybiskup jest mianowany przez Papieża za kontrasygnatą Patriarchy. Zarządza on archidiecezją oraz ma prawo wyboru nowego patriarchy. Aby zostać arcybiskupem, kandydat musi posiadać święcenia kapłańskie oraz być bezżenny. 3. Biskup jest mianowany przez Papieża za kontrasygnatą Patriarchy. Zarządza on diecezją. Mozę on udzielić święceń diakonatu lub prezbiteratu. Aby zostać należy być kapłanem oraz być bezżennym. Poza tym trzeba być przynajmniej magistrem teologii. Posiada te same obowiązki , co w Rotrii. 4. Prezbiter jest wyświęcany przez biskupa. Zarządza on parafią lub jest urzędnikiem kurialnym. Aby nim zostać należy zdać egzamin z teologii oraz być diakonem przez okres 2 tygodni. Prezbiter poza tym może mieć żonę, ale tylko wtedy, kiedy ożenił się w trakcie trwania diakonatu. Udziela on także sakramentów. 5. Diakon jest wyświęcany przez biskupa. Pomaga on prezbiterom w parafii. Jest to urząd, który przygotowuje do kapłaństwa. W czasie niego diakon może się ożenić. Nie może udzielać sakramentów.
Artykuł V (Wierni Kościoła Powszechnego) 1. Wierny Kościoła Powszechnego jest zarazem wiernym Kościoła Rotryjskiego, chociaż nie jest jego członkiem. 2. Aby zostać wiernym należy przyjąć chrzest. Artykuł VI (Sakramenty Kościoła Powszechnego) 1. Sakramentami Kościoła powszechnego są : chrzest, kapłaństwo i małżeństwo. 2. Chrzest to włączenie do wspólnoty Kościoła Powszechnego. Przyjmuje go każdy, kto chce zostać członkiem Kościoła Powszechnego. 3. Kapłaństwo to włączenie do wspólnoty kapłańskiej poprzez włożenie rąk i namaszczenie. 4. Małżeństwo to złączenie mężczyzny i kobiety świętym węzłem małżeńskim
(-) Arcybiskup Pietro Mancini
Edytowane przez Sykstus I dnia 30-04-2009 18:13 |
|
| Autor |
RE: Status Pontyfikalny Kościoła Powszechnego. |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

Post�w: 744
Data rejestracji: 17.12.08 |
| Dodane dnia 30-04-2009 18:35 |
|
|
Nie mam nic przeciwko z wyjątkiem jednej rzeczy: Papieżem Kościoła Powszechnego winien być Patriarcha Rotrii, gdyż Chrystus ustanowił jednego zwierzchnika Kościoła.
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
U�ytkownik
| Dodane dnia 30-04-2009 19:29 |
|
|
Tak, ale wg mojego pomysłu Kościół Powszechny będzie kościołem unickim. A więc Patriarcha i tak ędzie jego zwierzchnikiem, a jego tak jakby "zastępcą" papież. Tak jak to jest z Kościołem Ormiańskim i Rzymskokatolickim. Katolikosem nie jest tam papież, a i tak jest zwierzchnikiem.
(-) Arcybiskup Pietro Mancini
Edytowane przez Arcybiskup Pietro Mancini dnia 30-04-2009 19:32 |
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

Post�w: 394
Data rejestracji: 19.12.08 |
| Dodane dnia 30-04-2009 19:40 |
|
|
|
Ja popieram to Bracie de Medici. |
|
| Autor |
Percian de Wega
U�ytkownik
Post�w: 97
Data rejestracji: 04.04.09 |
| Dodane dnia 30-04-2009 20:54 |
|
|
A ja niestety jestem całkowicie przeciwny takiej formie Kościoła.
1. Patriarcha jest jeden. 2. Kościół powszechny nie może mieć własnych biskupów i arcybiskupów.
Myślę, że gdyby Kościół Powszechny miał... własna "liturgię", tradycję... miałby co zachować. W obecnej formie powinien stać się diecezją Kościoła Rotryjsko-Katolickiego obrządku Neverwerldzkiego. 
Infułat Percian de Wega-Starck, Protonotariusz Apostolski\r\n\r\nRektor Generalny v-Zakonu księży Pallotynów |
|
| Autor |
Percip
U�ytkownik
Post�w: 301
Data rejestracji: 20.12.08 |
| Dodane dnia 01-05-2009 18:41 |
|
|
Zgadzam się z bratem Percianem 
|
|
| Autor |
U�ytkownik
| Dodane dnia 01-05-2009 23:07 |
|
|
Chciałbym ostrzec wszystkich przeciwników. Oto cytat pana Trydenckiego z dzisiejszej rozmowy z nim :
"jeśli Rotria nie poprze naszych postulatów, obawiam się, że grozi stały rozłam"
Także raczej rozważyłbym swój sprzeciw.
(-) Arcybiskup Pietro Mancini |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

Post�w: 744
Data rejestracji: 17.12.08 |
| Dodane dnia 01-05-2009 23:11 |
|
|
No ładnie, zamierzają uznać prymat Patriarchy, a grożą mu, jeżeli nie uzna ich święceń i stanowisk.
Nadal ostaję przy swoim: jeżeli ma być i papież i Patriarcha, to oba trony winny nosić jednego Namiestnika Chrystusa.
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
U�ytkownik
| Dodane dnia 01-05-2009 23:14 |
|
|
Ale niech Wasza Eminencja zobaczy. Oni chcą tego samego, czego chcieli prawosławni w Brześciu w 1596r. Co to komu szkodzi?? Do tej sytuacji pasuje motto mojej rodziny : "W jedności siła". Jeżeli chcą jedności, w taki czy inny sposób, powinniśmy my to zaakceptować.
|
| Autor |
U�ytkownik
| Dodane dnia 02-05-2009 00:53 |
|
|
UWAGA!!! KP zamieścił swój własny projekt statutu. Oto i on :
1. Kościół Powszechny jest częścią Kościoła Rotryjskiego, jednak ze względu na różną tradycję, liturgię oraz dogmaty jest autonomiczny i tylko pod zwierzchnią kuratelą patriarchy, zachowujący dużą samodzielność oraz jednostki autokefaliczne. 2. Głową Kościoła Powszechnego jest Jego Świątobliwość Patriarcha Rotrii, za jego zezwoleniem w Kościele Powszechnym władzę sprawuje podległy mu Papież. 3. Papież jest wybierany przez wolę ludu Monarchii Neverwerld utożsamianą w osobach: JKM Monarchii Neverwerld, Kanclerza Monarchii Neverwerld, poszczególnych Podkanclerzy Monarchii Neverwerld, Marszałka Monarchii Neverwerld oraz Archimandrytów Kościoła Powszechego. Obrana kandydatura zostaje oznajmiona Patriarsze Rotrii z prośbą o jej rozpatrzenie. 4. Papież Kościoła Powszechnego, jako jego zwierzchnik jest odpowiedzialny za odpowiednie nominowanie dostojników Kościoła Powszechnego, prowadzone misje ewangelizacyjne, jest członkiem i zwierzchnikiem Collegium Świętej Inkwizycji. W jego kompetencjach leży wydawanie: encyklik, bulli, ekskomunik, klątw, supensji oraz interdyktów. Papież Kościoła Powszechnego stoi na jego czele i jest zobligowany do obrony Kościoła, co umożliwia mu wypowiedzenie posłuszeństwa Patriarsze, gdy ten celowo i nagminnie łamie autokefaliczność Kościoła Powszechnego. 5. Kościół Powszechny posiada własną hierarchię. Zwierzchnikiem Kościoła Powszechnego zostaje każdorazowo Patriarcha Rotrii, jednakże głową Kościoła Powszechnego jest Papież. Niższym hierarchią jest Archimandryta(odpowiednik arcybiskupa), a najniżej Ihumen(odpowiednik biskupa). 6. Językiem oficjalnym Kościoła Powszechnego jest język grecki oraz język polski. Kościół Powszechny zachowuje swoją odrębną liturgię i tradycję od Kościoła Rotrio-Chrześcijańskiego. Liturgia i tradycja odwołują się do religii prawosławnej, powstałej po roku 1054. 7. W sprawie dogmatów, Kościół Powszechny odwołuje się także do Religi prawosławnej, jednocześnie szanując dogmaty rotryjskie.
Oczekujemy na ospowiedź ze strony Rotrii.
|
| Autor |
ks prof Victorjos kard de Zepp
U�ytkownik

Post�w: 514
Miejscowo��: Rotria
Data rejestracji: 18.12.08 |
| Dodane dnia 02-05-2009 03:11 |
|
|
Ja myślę że możemy albo tam funkcjoować jako Kościół Rotryjski,a lbo się z tamtąd wynieść.
Z drugiej jednakstrony, dobrze jest mieć organizację nam podległą, ukazującą nasz prymat chrześcijański w v-świecie. Ale jeżeli doszłoby do unii, nie zgodzę się żeby zwierzchnikiem papieża był Patriarcha, bo jest to absurdalne. Tytuł papieza musi być zmieniony!
Na koniec jeszcze dodam (i cieszyłbym się gdyby przesłałby Brat tą wiadomość p. Trydenckiemu), że groźby na mnie nie działają, tylko pomniejszają w moich oczachosoę grożącą.
NA URLOPIE. WRACA POD KONIEC SIERPNIA.\r\n\r\n \r\nJego Wysokość i Eminencja, Victorjos Paulosigos de Zepp, Królestwa Surmeńskiego Książę, Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał, Królewskiej Akademii Nauk prawa profesor, Uniwersytetu Rotryjskiego teologii magister |
|