| Autor |
Gwardia Apostolska |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

Post�w: 744
Data rejestracji: 17.12.08 |
| Dodane dnia 02-04-2009 17:20 |
|
|
Przedstawiam szanownemu Kolegium projekt ustawy o Gwardii Apostolskiej, która unieważnia poprzedną, niedoskonałą.
Art. 1. 1.Gwardia Apostolska jest organizacją militarną spełniającą funkcje policyjne i obronne. 2. Gwardia Apostolska jest odpowiedzialna za ochronę Patriarchy, ważnych urzędników państwowych i osób, które Patriarcha wskazał.
Art.2. 1. W czasie wojny Gwardia może walczyć tylko wtedy, gdy dowodzi nią Patriarcha lub jest on w obozie. 2. Wyjątek od punktu pierwszego stanowi sytuacja, w której z różnych przyczyn krajem rządzi Regent.
Art. 3. Do Gwardii mogą zostać przydzieleni jedynie mieszkańcy Rotrii, którzy zdali rozmowę egzaminacyjną lub osoby które mają list polecający od Patriarchy.
Art.4. 1. Gwardią Apostolską dowodzi Kapitan Gwardii Apostolskiej. 2. Kapitan Gwardii Apostolskiej jest powoływany przez Patriarchę i spełnia swoją funkcję aż do momentu odwołania. 3. Kapitanem Gwardii może zostać tylko obywatel Państwa Kościelnego Rotria.
Art.5. 1. Kapitan Gwardii Apostolskiej wydaje: a) rozporządzenia; b ) rozkazy;
Art.6. 1. Obowiązkiem Kapitana Gwardii Apostolskiej jest dowodzenie Gwardią i czuwanie nad programem ochrony ważnych osobistości na terenie Państwa Kościelnego. 2. Kapitan czuwa także nad uzbrojeniem Gwardzistów, prowadzi kursy, szkolenia i manewry wojskowe. Art.7. 1. Niniejszym unieważnia się UA-5/2008 o Gwardii Apostolskiej. 2. Ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae
Edytowane przez Marco kard de Zepp SJ dnia 05-04-2009 10:54 |
|
| Autor |
RE: Gwardia Apostolska |
ks prof Victorjos kard de Zepp
U�ytkownik

Post�w: 514
Miejscowo��: Rotria
Data rejestracji: 18.12.08 |
| Dodane dnia 05-04-2009 06:53 |
|
|
Moje uwagi: - Można połączyć art. 7 i art. 8. w jeden. - Zmienić 'Kapitan' na 'Dowódca'. - Nie jestem pewnien co do art. 2., bo jak są potrzebne wszystkoe ręce w wojnie, to Gwardia powinna brać udział na każdym froncie. Ale nie jestm pewien co do tego.
NA URLOPIE. WRACA POD KONIEC SIERPNIA.\r\n\r\n \r\nJego Wysokość i Eminencja, Victorjos Paulosigos de Zepp, Królestwa Surmeńskiego Książę, Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał, Królewskiej Akademii Nauk prawa profesor, Uniwersytetu Rotryjskiego teologii magister |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

| Dodane dnia 05-04-2009 10:54 |
|
|
Funkcje obronne - znaczy, że ma w razie wojny stanąć ramię w ramię z armią Elderlandu i bronić ojczyzny.
Kapitan brzmi lepiej niż dowódca Bardziej mi się podoba ta nazwa, poza tym w Państwie Kościelnym był Kapitan Generalny wojsk papieskich.
Co do połączenia artykułów zgadzam się, już zmieniam.
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 05-04-2009 16:56 |
|
|
Art. 2. mogę odpuścić, bo, jak mówiłe, sam nie jestem pewien. Ale moim zdaniem Dowódca brzmi lepiej i tak już jest w Rotrii od dawna.
NA URLOPIE. WRACA POD KONIEC SIERPNIA.\r\n\r\n \r\nJego Wysokość i Eminencja, Victorjos Paulosigos de Zepp, Królestwa Surmeńskiego Książę, Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał, Królewskiej Akademii Nauk prawa profesor, Uniwersytetu Rotryjskiego teologii magister |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

| Dodane dnia 05-04-2009 18:45 |
|
|
Wręcz przeciwnie. UA-5/2008 o Gwardii Apostolskiej mówi o kapitanie.
(-) Marco de Zepp\r\nCardinalis Camerarius Regens\r\nPraefectus Generalis\r\nPrinceps Surmeniae\r\nRector Academiae Rotriae |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

| Dodane dnia 07-04-2009 22:50 |
|
|
Bracia! Dyskusja potrwa do 8 marca do godziny 20.00 Potem zaczynamy głosowanie. Upoważnieni do głosowania:
1. Victor kard. de Zepp 2. Lorenzo kard. de Zedici 3. bp Tomasz du Vallon 4. Marco kard. de Zepp
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 10-04-2009 01:03 |
|
|
Jeżeli dyskusja już zakończona to ja głosuję - PRZECIW.
|
| Autor |
Percip
U�ytkownik
Post�w: 301
Data rejestracji: 20.12.08 |
| Dodane dnia 10-04-2009 09:39 |
|
|
A ja mogę głosować? Jeżeli tak to, ja jestem Za projektem.
|
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

| Dodane dnia 10-04-2009 10:29 |
|
|
Może Brat jako Prymas WKP. Ja rónież głosuję ZA.
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

Post�w: 394
Data rejestracji: 19.12.08 |
| Dodane dnia 17-04-2009 10:57 |
|
|
|
Ja głosuje Za |
|
| Autor |
kard Lorenzo de Medici
Administrator

Post�w: 193
Data rejestracji: 22.12.08 |
| Dodane dnia 17-04-2009 12:34 |
|
|
ZA
(-) kard Lorenzo de Medici |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

| Dodane dnia 17-04-2009 17:00 |
|
|
Większośc jest za. Proszę Jego Świątobliwość o ewentualne oddanie głosu i zamknięcie obrad. Proszę również o podpisanie ustawy.
|
| Autor |
Sykstus I
Super Administrator

Post�w: 181
| Dodane dnia 17-04-2009 19:49 |
|
|
(-) Sanctitas Vestra Sixtus I Annuario Pontificio, Servus Servorum Dei, Princeps sui iuris civitatis Rotriae, Summus Pontifex Ecclesiae Universalis, Primas Rotriae, Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc
(-) Sanctitas Vestra Sixtus I \r\nAnnuario Pontificio,\r\nServus Servorum Dei,\r\nPrinceps sui iuris civitatis Rotriae,\r\nSummus Pontifex Ecclesiae Universalis,\r\nPrimas Rotriae, Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc |
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

| Dodane dnia 17-04-2009 22:09 |
|
|
Bóg zapłać, Panie! Publikuję w Dzienniku Praw.
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 19-04-2009 06:21 |
|
|
Ten jeden zapis...
|
| Autor |
Marco kard de Zepp SJ
Super Administrator

| Dodane dnia 19-04-2009 15:49 |
|
|
O kapitanie? Bracie, toż to tylko nazewnictwo 
|
| Autor |
Abp Tomasz du vallon SJ
U�ytkownik

Post�w: 394
Data rejestracji: 19.12.08 |
| Dodane dnia 20-04-2009 11:05 |
|
|
|
Co do tej gwardii to przypomina mi się kompania muszkieterów królewskich z powieści Aleksandra Dumas |
|
| Autor |
U�ytkownik

| Dodane dnia 21-04-2009 00:19 |
|
|
Ale byś Bracie protestował gdybyśmy zamiast kardynał mówili np. "frugber" 
|